Wat is de SDE subsidie?

SDE staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie. De SDE is een subsidie voor zakelijke grootverbruikers die duurzame energie opwekken via o.a. zon en wind. Voor het opwekken van duurzame energie krijg je een lagere prijs dan voor het opwekken van energie uit fossiele brandstoffen. Om ervoor te zorgen dat in Nederland de energietransitie van fossiele brandstof naar duurzame opgewekte energie gaat biedt de overheid de SDE(++) subsidie. Deze subsidie zorgt ervoor dat het aantrekkelijker wordt om duurzame energie op te wekken.

Hoe werkt de SDE subsidie?

De overheid vergoedt met deze subsidie het verschil tussen de kostprijs van de opgewekte duurzame energie en de marktwaarde van geleverde energie. De subsidie is dus niet een standaard bedrag maar is afhankelijk van de marktwaarde van energie. Als deze hoog ligt is de vergoeding lager (afbeelding 1) en wanneer de markt erg laag ligt is de subsidie hoger (afbeelding 2). Wanneer de marktwaarde onder ondergrens ook wel de basis energieprijs genoemd, komt zal u geen extra subsidie meer ontvangen (afbeelding 3). De basis energieprijs wordt per aanvraag ronde vastgesteld en geldt de gehele subsidieperiode (15 jaar). Het 16de jaar kan gebruikt worden om eventueel niet benutte subsidie toch nog toegekend te krijgen.

Is er een verschil tussen zonne-energie zelf verbruiken of zonne-energie terugleveren?

Bij zonne-energie wordt er een onderscheid gemaakt tussen de energie die je opwekt en zelf verbruikt en de energie die je opwekt en teruglevert op het elektriciteitsnet. Voor de opgewekte energie die je zelf verbruikt krijg je een lagere vergoeding dan voor de energie die je opwekt en teruglevert op het elektriciteitsnet. Je betaalt namelijk voor de energie die je zelf opwekt en zelf verbruikt geen energiebelastingen en transportkosten. Deze besparingen worden in mindering gebracht door voor de energie die je zelf verbruikt een hoger correctiebedrag te hanteren, hierdoor krijg je een lagere subsidie.

Hoe kan ik de SDE-subsidie aanvragen?

De SDE++ subsidie vraag je aan via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Vanaf 21 september 2021 kan je inschrijven voor de subsidie. Deze subsidies gaan in meerdere fases en zijn afhankelijk van het subsidiebedrag dat je wil aanvragen. De kleine subsidies hebben voorrang op de grote subsidies. De toekenning van de SDE++ subsidie begint dus bij de laagst aangevraagde subsidiewaarde en stopt zodra het ‘potje’ leeg is. Het kan dus verstandig zijn om een iets lager bedrag aan te vragen, waardoor je meer kans hebt op een toekenning.

SDE Cijfers

Er zijn al veel SDE projecten gestart. Zie hier alle projecten.

Meer weten?

We geven graag antwoord op al je vragen. Je kunt ons 24/7 telefonisch bereiken op 020 205 0485. Per e-mail kan ook, stuur je vraag dan naar vraag@vanhelder.nl.

Voor wie is VanHelder?
Voor ondernemers die geen tijd hebben voor vage energielabels maar wél voor heldere keuzes die bijdragen aan business. Voor bedrijven die 100% energieneutraal willen opereren of die simpelweg voordeel willen halen uit groene regelingen. Wat jouw energiedoelen ook zijn, onze slimme oplossingen helpen je ze te behalen. Raad en daad daarmee staan wij je bij.