De afgelopen twee maanden zijn er veel vragen bij VanHelder binnen gekomen over de terugleverings- tarieven van klanten die op uurverbruik * uurprijs worden afgerekend (variabel EPEX product). En dan met name het “grote” verschil tussen de lever- en terugleverings- tarieven.
In deze blog zal ik proberen uit te leggen waarom dit verschil er is.
Steeds meer bedrijven en particulieren kiezen ervoor om zonnepanelen te installeren en zo zelf elektriciteit op te wekken en aan het net terug te leveren, dan wel zelf te verbruiken.
Het
onderstaande plaatje laat duidelijk zin in welk tempo dit gaat. Ieder jaar komt
er rond de 40% opgesteld vermogen bij in Nederland.
Dit heeft grote gevolgen voor het elektriciteitsnet. Ten eerste raakt het net vol omdat het huidige net niet is gebouwd, ergo de leidingen zijn te klein in capaciteit, om op grote schaal “lokaal” te produceren.
Er zal door de netbeheerders veel in geïnvesteerd moeten worden de komende jaren in het huidige elektriciteitsnet om aan de vraag te kunnen voldoen. Ook wordt er nu al gestuurd op beter congestiemanagement door bedrijven om zo het net te ontlasten. Met congestiemanagement proberen de netbeheerders de beperkte ruimte op het elektriciteitsnet beter te verdelen. Ergo ze proberen de pieken in verbruik / dan wel productie te verminderen waardoor er meer ruimte als geheel op het net ontstaat.
Een tweede nadeel is dat wanneer de zon gaat schijnen er zoveel geproduceerd wordt dat de prijs door overaanbod naar beneden schiet. Hieronder ziet u in energieland de welbekende M-grafiek. Dit is het verloop op dagbasis van de EPEX uurprijzen in de maanden waarin de zon veel schijnt. Het meeste verbruik vind plaats op de duurste uren; in de ochtend tussen 7.00 en 9.00 uur en in de avond tussen 18.00 en 20.00. De meeste productie van zon vind plaats tussen 13.00 en 15.00 uur. Je ziet het gigantische verschil in prijs tussen de uren gedurende de dag.
Bovenstaande grafiek is ook nog eens de ongewogen gemiddelde EPEX prijs over alle dagen, dus ook de niet-zon dagen. Als je naar de gewogen gemiddelde terugleverings-prijzen kijkt is het verschil nog veel groter ten opzichte van de leverings-prijzen . De laatste jaren is het verschil tussen de lever- en terugleverings- tarieven veel groter geworden, ook mede ingegeven door de hoge prijzen van dit moment, maar voornamelijk door de gigantische toename van hernieuwbare energie aan het net. Het ziet er ook niet naar uit dat dit op de korte termijn beter zal worden, het zal eerder verslechteren.
Het beter managen van je energie wordt steeds belangrijker. De moment kiezen waarop je je verbruik laat plaatsvinden kan heel veel schelen in de kosten.
Maar de uiteindelijke oplossing ligt in de goedkope batterij. Deze is er nog niet, maar zal wel komen. Maar wanneer das de vraag.
Meer weten?
We geven graag antwoord op al je vragen. Je kunt ons 24/7 telefonisch bereiken op 020 205 0485. Per e-mail kan ook, stuur je vraag dan naar vraag@vanhelder.nl.