Hoe maak je een goede en eerlijke vergelijking tussen verschillende zakelijke energie aanbiedingen? Dat is een vraag die we vaak krijgen. In de praktijk zien wij vaak dat men niet weet hoe ze een goede vergelijking kan maken waardoor ze onbedoeld uiteindelijk toch duurder uit zijn. Wij leggen je graag uit hoe je een goede vergelijking maakt.

Kleinverbruik

Er zijn een paar factoren waar je op moet letten bij het maken van een goede vergelijking tussen verschillende energieleveranciers. Een leverancier kan alleen het levertarief bepalen (exclusief de belastingen) en het vastrecht. De overige kostenposten zijn kosten die een leverancier int en die direct worden afgedragen aan de netbeheerder of de belastingdienst. Het grootste gedeelte van de kosten bestaan namelijk uit netbeheerkosten en energiebelastingen.

Appeltje eitje toch, maar..

Er zijn ook klanten die proberen te vergelijken met de totale maandelijkse kosten. Ideaal zou je denken want dan weet je wat je precies gaat betalen. Helaas is dit niet het geval want er zijn leveranciers die doen lijken of het maandbedrag lager is. Let daarom goed op bij de volgende factoren:

Netbeheerkosten: Bij VanHelder vragen wij altijd wat de capaciteit van je meters zijn. Dit heeft namelijk grote invloed op de maandelijkse kosten. Er zijn veel leveranciers die dit niet doen en daardoor altijd de laagste capaciteit (3*25A en G4) gebruiken en daardoor onjuiste/laagste kosten hanteren. Na het ondertekenen zie je dat dit uiteindelijk toch niet zo is en dat er toch een hoger bedrag afgeschreven wordt. Check daarom ook altijd goed wat de capaciteit van de elektriciteit en gasmeter is, je kunt deze vinden op de oude jaarrekeningen. Ook bij het online vergelijken kom je er vaak bedrogen uit want de vergelijker weet niet wat de capaciteit van een zakelijke gebruiker is. Bij consumenten is die vaak gelijk maar bij bedrijven niet;

Kosten voor landelijke transport: Vanaf 2020 zijn alle kosten voor landelijk gastransport in heel Nederland gelijk en wordt er niet meer gewerkt met de oude gasregio’s. Alle leveranciers berekenen daarom deze kosten door in het gastarief. Er zijn alleen een paar leveranciers die de kosten voor landelijk transport uit de gasprijs halen. Hierdoor lijkt het kale tarief goedkoper, maar blijkt dit in werkelijkheid toch niet het geval;

Jaarverbruik: Wanneer je een goede vergelijking wilt maken met maandelijkse kosten is het belangrijk dat het jaarlijkse verbruik bij alle twee de aanbieding precies gelijk is. Want wanneer bij de ene leverancier er gekeken wordt met een groter jaarverbruik zal u daardoor maandelijks ook meer bij die leverancier moeten gaan betalen.

Dubbeltarief/enkeltarief

Wat we ook vaak horen is dat klanten een enkel tarief willen ontvangen omdat ze denken dat dit goedkoper is. In werkelijkheid is dit niet altijd het geval. Het is namelijk een misverstand dat er niets in de daluren wordt verbruikt want het weekend en feestdagen zijn altijd daluren. De verhouding piek dal is dan ook vaak 65% piek en 35% dal.

Vast en variabel

Bij ons kan je kiezen uit twee producten voor de levering van energie: je kunt kiezen voor een vaste prijs en voor een variabele prijs. Deze producten kan je niet met elkaar vergelijken. Om meer te weten te komen klik hier voor de blog over vast en variabel en wil je advies hebben over welk product het best bij je past kan je altijd contact met ons opnemen.

Grootverbruik

Bij grootverbruik werkt het allemaal net iets anders. Je betaalt hier geen voorschotbedrag maandelijks maar je wordt afgerekend op werkelijk verbruik. Om een goede vergelijking te maken kan je daarom het beste kijken naar het tarief voor piek en dal exclusief de belastingen en btw. Vergeet niet dat het vastrecht voor een grootverbruik aansluiting meestal duurder is en hierdoor ook grotere invloed heeft op de maandelijkse kosten. Vastrecht en de kale tarieven zijn het enige wat een energieleverancier kan aanpassen. Bij gas grootverbruik moet u altijd goed opletten of de ontvangen tarieven in of exclusief landelijke transportkosten zijn.

Vergelijking maken

Om een goede vergelijking te maken is het ook belangrijk dat de looptijd (aantal jaar) en de startdatum altijd gelijk zijn bij beide voorstellen. Maar voor zakelijk nog belangrijker is het jaarbedrag exclusief of inclusief btw?

De beste vergelijking maak je  door de tarieven van de ene partij en het vastrecht naast de tarieven en het vastrecht van de andere partij neer te leggen. Dit doe je door middel van het jaarlijkse verbruik maal het tarief te doen en het vastrecht maal 12 maanden.

Zie onderstaande voorbeeld:

Tarief piek                         € 0,082 x 20.000 kWh = €1640                  € 0,079 x 20.000 = €1580              

Tarief dal                           € 0,074 x 10.000 kWh = €740                    € 0,074 x 10.000 = €740

Tarief Gas                          € 0,312 x 2.000 m3 = €642                          € 0,312 x 2.000 m3 = €642

Vaste kosten Gas            € 3,95 x 12 = €47,40                                     € 6,95 x 12 = €83,40

Vaste kosten Gas            € 3,95 x 12 = €47,40                                     € 6,95 x 12 = €83,40

Totaal:                               € 3116,80                                                        € 3128,80

Hierin ziet u dat de jaarlijkse kosten van het linker voorstel lager zijn dan het rechter voorstel. Ondanks dat het linker voorstel duurdere tarieven heeft dan het rechter voorstel is het linker voorstel toch goedkoper omdat het vastrecht een stuk goedkoper is.

Geen zin om een goede vergelijking te maken? Neem contact met ons op dan maken wij een eerlijke vergelijking voor je.

Meer weten?

We geven graag antwoord op al je vragen. Je kunt ons 24/7 telefonisch bereiken op 020 205 0485. Per e-mail kan ook, stuur je vraag dan naar vraag@vanhelder.nl.