Wat is het verschil?

Je wilt een nieuw energiecontract afsluiten en twijfelt of je moet kiezen voor een vast of variabel energiecontract. Begrijpelijk. De verschillen tussen  deze twee varianten zijn niet voor iedereen even duidelijk. Daarom legt VanHelder graag aan je uit wat een variabel energiecontract en wat een vast energiecontract precies inhoudt. Ook lichten we de voor- en nadelen van beide contractvormen toe.

Variabel Contract

Een variabel energiecontract is een contract voor onbepaalde tijd. Het contract loopt in principe door, maar jij kunt het op elk gewenst moment opzeggen of switchen naar een vast contract.  Aan het variabele energiecontract zitten ook variabele energieprijzen verbonden. De tarieven worden op uurbasis bepaalt op de DayAhead markt. Voor elektriciteit is dat EPEX en voor gas LEBA. Op de DayAhead markt wordt voor ieder uur bepaald, door vraag en aanbod, wat de prijs van stroom en gas voor de dag van morgen zal zijn voor heel Nederland. Wat je betaalt voor je energie kan dus wijzigen gedurende de looptijd van je contract. Daalt de prijs, dan dalen ook jouw energietarieven. Het grote nadeel van een variabel tarief is dat je nooit weet hoeveel de prijs zal zijn, maar dat deze afhangt van de prijs op dat moment.

Vast Contract

Bij een vast contract staan de tarieven voor de levering van elektriciteit en gas vast gedurende de looptijd van je contract.  De prijs voor een vast contract wordt bepaald op de termijnmarkten van energie, de ENDEX voor elektra en TTF voor gas. Een termijnmarkt is een centrale financiële beurs waar mensen kunnen handelen in gestandaardiseerde futuress. Een future is een overeenkomst om een bepaalde hoeveelheid elektriciteit of gas, te kopen of te verkopen, tegen een vooraf gespecificeerde prijs met een vastgestelde levering op een vooraf bepaald tijdstip in de toekomst. De onderliggende activa is dus de levering van stroom en gas in de toekomst. Hierdoor zullen de termijnprijzen altijd de prijzen van nu (de DayAhead) in grote mate volgen. Zij het soms met een vertraging. De futures worden uiteindelijk afgerekend tegen de DayAhead prijzen op dat moment.

Het voordeel van een vast energietarief is dat je gedurende de looptijd van je energiecontract weet waar je aan toe bent (zekerheid). Hiermee ben je verzekerd van een vaste prijs en krijg je geen onverwachte prijsstijging  om je oren. Een nadeel is daarentegen dat je niet profiteert wanneer de prijzen dalen. Ook is het lastiger om een vast energiecontract op te zeggen. Vaak moet je deze dan afkopen in de vorm van een boete of wachten tot het contract afloopt. Als je denkt dat de prijzen over een langere periode zullen stijgen is het verstandig om een vast contract met een vast tarief af te sluiten.

Voorspellen blijft lastig

Over een langere periode maakt het niet veel uit welke vorm je neemt, aangezien ze beide uiteindelijk geprijsd worden op basis van de DayAhead markt. Het gaat er dus meer om wat je verwachtingen zijn aangaande de toekomstige prijzen van energie, de mate van zekerheid die je zoekt en of je flexibiliteit zoekt in het opzeggen / switchen van je contract, bijv. een verhuizing.

Vaak horen we dan ook van klanten dat variabel of vast altijd goedkoper is. Dat is dus niet zo. Het hangt af van het moment en van de prijsontwikkelingen in de toekomst. En die zijn, zoals corona ons heeft laten zien, moeilijk te voorspellen.

Meer weten?

We geven graag antwoord op al je vragen. Je kunt ons 24/7 telefonisch bereiken op 020 205 0485. Per e-mail kan ook, stuur je vraag dan naar vraag@vanhelder.nl.

Voor wie is VanHelder?
Voor ondernemers die geen tijd hebben voor vage energielabels maar wél voor heldere keuzes die bijdragen aan business. Voor bedrijven die 100% energieneutraal willen opereren of die simpelweg voordeel willen halen uit groene regelingen. Wat jouw energiedoelen ook zijn, onze slimme oplossingen helpen je ze te behalen. Raad en daad daarmee staan wij je bij.