De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Afgelopen week

Gasprijs schiet omhoog door stakingen in Australië

gasprijs
gasprijs

Afgelopen week ging het personeel van Chevron en Woodside LNG terminals in Australië staken. Hierdoor ontstonden zorgen over de toevoer van LNG naar Europa. Azië dreef de prijzen direct op en begon alles op te kopen. Op woensdag steeg de dagelijks gasprijs (TTF) kortstondig naar 45. Gedurende de dag zakten het weer terug naar een prijsniveau van +/- 37. In mijn optiek wordt er te heftig gereageerd op dit nieuws en zou dit in normale omstandigheden niet moeten leiden tot grote prijsbewegingen. Dit geeft nogmaals aan hoe nerveus de gasmarkt nog steeds is.

Vorige week hadden we wederom te maken met bovengemiddeld veel wind en relatief minder zonopwek. Tegen het einde van de werkweek liep de hernieuwbare opwek iets terug, om vervolgens tegen het einde van zondag weer flink op te lopen.
Enkele weken geleden werd er nog gevreesd dat lage rivierstanden in onder andere de Rijn (Kaub) wel eens de elektriciteitsmarkten konden gaan aantasten. Een jaar geleden rond deze tijd zorgden lage rivierstanden door droogte ervoor dat de beschikbaarheid van enkele grote kolencentrales in het zuiden van Duitsland werd aangetast. Halverwege juli zakte de rivierstand tot ongeveer 1 meter, maar na enkele weken met veel neerslag is dit niveau inmiddels tot boven de 2 meter gekomen. In Oostenrijk werd afgelopen weekend de productie van waterkrachtcentrales zelfs beperkt nadat een rivier buiten zijn oevers trad. Daarnaast zorgden hoge waterstanden naar verluidt ervoor dat de productie van doorstroomwaterkrachtcentrales minder was. Het kan verkeren.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.