De prijs van gas komt tot stand op een markt waarbij vraag en aanbod erg belangrijk is. De gevraagde hoeveelheid gas die mensen afnemen of het aanbod wat geleverd kan worden kan worden beïnvloed door verschillende zaken. Over deze zaken willen wij het graag hebben.

invloeden gasprijs

In de marktupdates die op de vrijdag online komen zal je de factoren die de gasprijs beïnvloeden wellicht voorbij zien komen. Vandaag leggen we ze je eens goed uit.

1. Het weer

Het weer is heel belangrijk voor de prijs van het gas. In de winter willen wij het allemaal lekker warm hebben. Om dit voor elkaar te krijgen, zetten wij de verwarming aan. De verwarming draait veelal nog op gas en dus zal de vraag naar gas toenemen. In de zomer gaat de verwarming niet aan en daarom zal de vraag naar gas lager zijn. Dit houdt in dat de prijs ook lager kan zijn.

2. Import uit Noorwegen en Rusland

In Slochteren halen we ons gas (nog) uit de gasbellen, maar we importeren ook gas uit Noorwegen en Rusland. Dit gaat alleen niet altijd zonder slag of stoot, want in de winter kan het gas soms niet getransporteerd worden wegens storingen, conflicten of problemen met de infrastructuur. In de winter is de impact hiervan een stuk groter dan in de zomer. Op een moment dat de prijzen laag liggen, dan willen de Noren hun gas zelf houden. Er is dan minder gas beschikbaar tot de prijzen gaan stijgen. Op dat moment verkopen de Noren hun gas namelijk weer.

3. Toevoer van LNG en de vraag van Azië

Azië is de belangrijkste markt voor vloeibaar gas, ook wel LNG, maar op de momenten dat de vraag daar laag is, komen de schepen richting Europa. Doordat er dan meer aanbod van LNG, en dus gas komt, zullen de prijzen dalen. Maar als de vraag in Azië groter wordt dan komen er minder schepen naar Europa wat de prijs laat stijgen.

4. Niveau van de gasopslagen

Wellicht is dit je ook opgevallen in de marktupdate dat we spreken over het niveau van de gasopslagen. Om te zorgen dat we de winter zonder problemen door kunnen komen hebben wij gasopslagen. Gasopslagen zijn lege velden van de NAM waar aardgas in wordt geïnjecteerd. Deze velden kunnen niet onbeperkt gevuld geworden, ze zitten een keer vol. Het niveau van deze gasopslagen wordt aangegeven met een percentage en dat zie je wel eens voorbijkomen in de marktupdate.

5. Onderhoud aan pijpleidingen

In Europa (en de rest van de wereld) ligt een heel netwerk aan pijpleidingen die zorgen dat het gas verplaatst kan worden. Omdat alles onderhoud nodig heeft, is dit ook met de pijpleidingen het geval. We willen niet dat er een pijpleiding kapot gaat waardoor al het gas in de grond terecht komt. Op de momenten dat er onderhoud wordt gepleegd, komt er niks door de pijpleiding heen. Hierdoor is het aanbod van gas een stuk lager.

6. Prijsontwikkeling van CO2 emissierechten

Op het moment dat de CO2 emissierechten hoog zijn, dan is het gunstiger om elektra te produceren met gas dan met kolen. Op dat moment neemt de vraag naar kolen af en naar gas toe. Dat zorgt ervoor dat de prijzen zullen stijgen.

Meer uitleg over hoe de gasmarkt werkt?

Snap je nu nog steeds niks van onze marktupdates wat betreft gas? Bel dan met onze specialist Alex dan legt hij het zodanig uit dat je het helemaal snapt.