Je hebt ongetwijfeld gehoord dat er een informatieplicht geldt voor bedrijven die 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas op jaarbasis verbruiken. Omdat wij graag onze klanten graag helpen, hebben degene waarvan het bij ons bekend is al een mail gehad met het stappenplan van de informatieplicht. Om iedereen hiervan op de hoogte te brengen, kan je hem ook lezen op de blog.

informatieplicht

Hoe werkt dit en wat moet je doen?

Stap 1: Checken

Check of je rapportageplichtig bent op de site van de overheid: https://www.aimonline.nl/
Ben je rapportageplichtig? Ga dan snel naar stap 2. Zo niet dan heb je geluk? Ga dan vooral door met energie besparen, maar je bent niet verplicht dit te melden.

Stap 2: eLoket account aanmaken

Zorg voor een inlog niveau 1 via: https://eherkenning.nl/inloggen-met-eherkenning/leveranciers/leveranciersoverzicht.
Vraag je account op tijd aan, want dit kan tot 5 werkdagen duren.

Stap 3: Rapporteren

Log in op eLoket: https://mijn.rvo.nl/informatieplicht-energiebesparing en doorloop de stappen. De rapportage bestaat uit:

  • NAW/contact/kvk- gegevens organisatie;
  • Vragenlijst om te bepalen welke maatregelen voor jouw bedrijf gelden;
  • De uitkomst van deze vragenlijst bepaalt welke maatregelen voor jouw bedrijfstak gelden;
  • Geef per maatregel aan of deze wel/gedeeltelijk/niet is uitgevoerd.

Stap 4: Afronden

Na het voltooien van de rapportage ontvang je een referentienummer. En dan zal je rapportage voor het bevoegd gezag in te zien zijn in eLoket vanaf 2 juli 2019. Hiermee heb je al voldaan aan je meldingsplicht.

Goed om te weten
Super simpel eigenlijk, en een klus die je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren zonder één van de vele bedrijfjes in de arm te nemen die je de afgelopen tijd hebben bestookt met hun onheilspellende berichten over deze plicht.

Wees er overigens wel van bewust dat het niet tijdig invullen ertoe leidt dat het bevoegd gezag handhavend kan optreden en eventueel een dwangsom kan opleggen. Dat is iets wat we moeten voorkomen, dat is namelijk pas echt zonde van je geld.