Er wordt elk jaar aan de energiebelastingen gesleuteld. Een gemiddeld huishouden gaat erop besparen, voor bedrijven ligt het wat lastiger. De belastingen op elektra en gas gaan fors stijgen. Wat ga jij hiervan merken in 2021?

Wat is energiebelasting?

Energiebelasting wordt geheven over verbruikte energie. Bij elektriciteit betaal je belasting over elke kWh die je verbruikt en bij gas betaal je per elke m3 die je verbruikt. De nationale tarieven die je over je verbruik betaalt zijn opgebouwd uit een staffel met een degressief belastingtarief. Dat houdt dus in dat je in verhouding minder hoeft af te dragen naarmate het verbruik hoger wordt.

Even concreet

Je leest deze blog waarschijnlijk omdat je concreet wilt weten wat de gevolgen van de verandering voor jou zijn. Wij hebben op onze website nu een nieuwe tool staan, hier kan je super eenvoudig een berekening maken op jouw situatie. Ook zie je hier overzichtelijk staan wat de stijging of daling voor jouw bedrijf is.

Wat zijn de concrete wijzigingen?

De energiebelastingen 2021 zijn sterk gestegen ten opzichte van 2020. Gas stijgt voor klanten met een verbruik kleiner dan 170.000 m3 met 2,3 cent. Elektra stijgt voor klanten in schijf 2 10.000 tot 50.000 kWh met 0,441 Eurocent per kWh of 4 EUR per MWh.

Twee type belasting op energie

Vanuit de Nederlandse overheid worden er twee typen belasting voor het verbruik van energie opgelegd. De eerste is de ODE, ook wel bekend als: Opslag Duurzame Energie. Het tweede type belasting is de Energiebelasting. Beide type belasting worden middels staffels verrekend over het verbruik van energie. Door het degressieve tarief geldt: hoe meer er wordt afgenomen hoe minder er uiteindelijk in de hoogste schaal wordt betaald. De ODE belasting wordt door de overheid gebruikt om subsidies voor duurzame energie projecten te subsidiƫren. In feite betaal je met deze belasting al voor groene energie! De reguliere Energiebelasting verdwijnt, het kan ook niet anders, in de grote schatkist. Dat zorgt ervoor dat beide type belastingen sluitposten zijn op de Nederlandse rijksbegroting.

Belasting heffen is voor de overheid een makkelijke manier om geld binnen te halen. Bij consumenten en bedrijven blijft het toch een onbesproken onderwerp omdat weinig mensen het begrijpen. Dit is dus ook de reden dat de overheid er bijna niet op aangesproken wordt. De energiebedrijven in Nederland innen deze belasting en dragen dit netjes af aan de Belastingdienst. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker, zouden ze zeggen.

Overigens wordt over beide type belasting (ODE en EB) nog BTW gerekend, je voldoet dus belasting over de belasting. Met een stijging van de ODE en EB heb je dus een mooie belasting verdubbelaar in jouw rekening!

Kan je wat doen aan deze verhoging?

Als ondernemer of inkoper kan je aan een belastingverhoging niets doen. De prijs van het verbruik gaat dus met zekerheid stijgen. Wat je wel kunt doen is efficiƫnter om gaan met het energieverbruik waardoor de energierekening daalt. Meer weten, neem contact met ons op!

Meer weten over de tarieven op energiebelasting?

We geven graag antwoord op al je vragen. Je kunt ons 24/7 telefonisch bereiken op 020 205 0485. Per e-mail kan ook, stuur je vraag dan naar vraag@vanhelder.nl.