Er wordt elk jaar aan de energiebelastingen gesleuteld. Een gemiddeld huishouden gaat erop besparen, voor bedrijven ligt het wat lastiger. De belastingen op elektra en gas gaan fors stijgen. Wat ga jij hiervan merken in 2020?

belasting

Wat is energiebelasting?

Energiebelasting wordt geheven over verbruikte energie. Bij elektriciteit betaal je belasting over elke kWh die je verbruikt en bij gas betaal je per elke m3 die je verbruikt. De nationale tarieven die je over je verbruikt betaald zijn opgebouwd uit een staffel met een degressief belastingtarief. Dat houdt dus in dat je in verhouding minder betaald naar mate je verbruik hoger wordt.

Even concreet

Je leest deze blog waarschijnlijk omdat je concreet wilt weten wat de gevolgen van de verandering voor jou zijn. Wij hebben op onze website nu een nieuwe tool staan, hier kan je super eenvoudig een berekening maken op jouw situatie. Ook zie je hier overzichtelijk staan wat de stijging of daling voor jouw bedrijf is.

Wat zijn de concrete wijzigingen?

De energiebelastingen 2020 zijn sterk gestegen ten opzichte van dit jaar (2019). Gas stijgt voor klanten met een verbruik kleiner dan 170.000 m3 met 6,5 cent. Elektra stijgt voor klanten in schijf 1 en schijf 2 met 0,7 Eurocent per kWh of 7 EUR per MWh.

energiebelastingtarieven 2020

Twee type belasting op energie

Vanuit de Nederlandse overheid worden er twee typen belasting voor het verbruik van energie opgelegd. De eerste is de ODE, ook wel bekend als: Opslag Duurzame Energie. Het tweede type belasting is de Energiebelasting. Beide type belasting worden middels staffels verrekend over het verbruik van energie. Door het degressieve tarief geld: hoe meer er wordt afgenomen hoe minder er uiteindelijk in de hoogste schaal wordt betaald. De ODE belasting wordt door de overheid gebruikt om subsidies voor duurzame energie projecten te subsidiëren. In feite betaal je met deze belasting al voor groene energie! De reguliere Energiebelasting verdwijnt, het kan ook niet anders, in de grote schatkist. Dat zorgt ervoor dat beide type belastingen sluitposten zijn op de Nederlandse rijksbegroting.

Belasting heffen is voor ede overheid een makkelijke manier om geld binnen te halen. Bij burgers en bedrijven blijft het toch een onbesproken onderwerp omdat weinig mensen het begrijpen. Dit is dus ook de reden dat de overheid er bijna niet op wordt aangesproken. Dat zorgt ervoor dat het voor de overheid makkelijk wordt om dit als sluitpost te maken, je verhoogd het tarief en betalen zullen ze toch wel. De energiebedrijven in Nederland halen deze belasting binnen en geven dit netjes door aan de Belastingdienst. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker, zouden ze zeggen.

Overigens wordt over beide type belastingen (ODE en EB) nog BTW gerekend, je betaald dus belasting over de belasting. Met een stijging van de ODE en EB heb je dus een mooie belasting verdubbelaar in jouw rekening!

Kan je wat doen aan deze verhoging?

Als ondernemer of inkoper kan je aan een belastingverhoging niets doen. De prijs op verbruik gaat dus met zekerheid stijgen. Wat je wel kunt doen is optimalisaties aan de organisatie, waardoor het verbruik – en dus de rekening – daalt.

Meer weten over de tarieven op energiebelasting?

We geven graag antwoord op al je vragen. Je kunt ons 24/7 telefonisch bereiken op 020 205 0485. Per e-mail kan ook, stuur je vraag dan naar vraag@vanhelder.nl