Onlangs schreven wij in een marktupdate dat de prijs van elektriciteit op APX negatief was. Dat betekent dat je als APX’er geld krijgt als je elektra verbruikt. Hoe dit precies werkt leggen wij je graag uit.

APX prijs onder nul, krijg ik nu geld toe?

Op de energiemarkt komt de prijs tot stand door vraag en aanbod. Lees hier hoe dat zit. Het is van belang dat de prijs van vraag en aanbod goed op elkaar zijn afgestemd. Dit zou moeten voorkomen dat wij negatieve prijzen krijgen, of juist hele hoge. Alleen gaat dit niet altijd goed, als gevolg van operationele borgstellingen kan er een zekere mate van inelasticiteit ontstaan. Dit houdt in dat producenten en afnemers niet snel genoeg kunnen reageren op de prijssignalen, zeker nu het aantal zonnepanelen en windmolens waar de opwek moeilijk van te voorspellen is jaarlijks toeneemt.

Geld toe bij APX prijs onder nul

Het kan zo zijn dat de prijs van elektra onder de nul daalt. Dit betekent dus dat je bij het verbruiken van elektra niet hoeft te betalen maar zelfs toe krijgt omdat je de netbeheerder helpt het overschot aan elektriciteit op dat moment weg te werken. Zo makkelijk als dit klinkt is het ook.

Geen nota met geld toe

Zaterdagmiddag, maar vooral op zondagmiddag is de kans het grootste dat de prijs onder nul zakt. Voornamelijk tussen twee en vier is de kans heel groot dat de prijs onder nul zakt. Dit komt omdat er dan minder verbruik is, gezien de meeste bedrijven gesloten zijn. Voornamelijk in de zomer kan het dan wel eens voorkomen dat de APX prijs onder nul zakt omdat er dan vaak veel opwek uit wind en zon is en er weinig afname is; in het weekend is de afname vooral laag omdat mensen lekker buiten aan het genieten zijn en zijn veel bedrijven dicht. Het kan dus zijn dat de prijs een paar uur onder nul zakt en je als klant betaald krijgt voor het verbruik op deze momenten.

Inspelen op een negatieve APX prijs is lastig

Helaas is het aantal uren dat de elektriciteitsprijs negatief was nu nog zo gering dat het nu nog onwaarschijnlijk is dat je nota positief uitpakt voor je. Dit gaat in de toekomst echter wel vaker voorkomen omdat het opgesteld vermogen zonnepanelen en windmolens blijft groeien. Opwek hieruit blijft moeilijk te voorspellen in verband met het weer. Heb je wel aanzienlijk verbruik in het weekend dan is APX mogelijk een goed product voor je. Wil je hier meer van weten? Neem dan contact op met Alex op 020-2050485 of via Alexander@vanhelder.nl.