Elektrisch rijden en laadpalen

Er komen steeds meer elektrische of semi-elektrische auto’s op de markt. Bijna ieder automerk heeft er wel een. Op dit moment zijn er meer dan 124.000 elektrische auto’s in Nederland, waarvan ruim 12% volledig elektrisch. De overheid heeft zich tot doel gesteld in 2025 één miljoen elektrische auto’s op de Nederlandse wegen te hebben.
De bestuurder van een niet-elektrische auto kan bij ieder tankstation terecht om benzine of diesel te tanken. Hoewel de tarieven kunnen verschillen, betaalt de berijder altijd dezelfde accijns over de brandstof. Voor het opladen van een elektrische auto ligt dit anders. Afhankelijk van de locatie van het oplaadpunt, kan een sterk afwijkend belastingtarief van toepassing zijn.
Er zijn drie plekken waar een bestuurder zijn auto kan opladen. Dit is aan een publieke laadpaal, een laadpaal op het terrein van een bedrijf of een semipublieke locatie (zoals een parkeergarage), of aan een eigen aansluiting (thuisladen). Tussen deze locaties bestaat een significant verschil in belastingheffing. VanHelder legt u in deze blog de totstandkoming van de laadprijs uit.

Voordelen van elektrisch rijden

Elektrische auto’s bieden zowel voor werknemer als werkgever enkele voordelen:
tabel werkgever - werknemer elektrische auto's

Lagere bijtelling privégebruik

Als er in een auto van de zaak meer dan 500 km per jaar wordt gereden, wordt dit gezien als loon in natura. Dit betekend vervolgens dat er bijtelling betaald dient te worden. Deze bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto, voor auto’s met 0 gram CO₂ bedraagt dit 4% in plaats van 22%. Dit houdt dus in dat een elektrische auto valt onder 4% bijtelling. Deze bijtelling komt op het brutoloon en hierover wordt belasting ingehouden. Een lagere bijtelling is voor de werknemer voordeliger. Deze bijtelling wordt voor een periode van maximaal 60 maanden gegeven, daarna kunnen de tarieven wijzigen.

BPM-vrijstelling

Volledig elektrische auto’s zowel batterij-elektrisch als waterstof elektrisch zijn vrijgesteld van BPM.  

MRB-vrijstelling

Volledig elektrische auto’s zowel batterij-elektrisch als waterstof elektrisch zijn vrijgesteld van MRBAls de co2 uitstoot tussen de 1 en 50 gram per kilometer ligt geldt er een halftarief 

Hoe werkt het nu eigenlijk?

Op basis van de Wet belastingen op milieugrondslag (Wbm) wordt onder de naam energiebelasting een belasting geheven op de levering van elektriciteit. Deze heffing werkt gestaffeld. Hoe meer elektriciteit er wordt afgenomen, hoe lager de belasting.
In onderstaande tabel is te zien dat in de eerste belastingschijf bij een laadpaal maar €0.05337 per kWh betaald hoeft te worden in plaats van €0.09863 bij de normale afname van elektriciteit. Wanneer de volledige eerste schijf gevuld wordt (bij zo’n 20.000 kilometer per jaar), scheelt dit €452,60. Ook hoeft er geen Opslag Duurzame Energie (ODE) betaald te worden over de afgenomen elektriciteit.
Een nadeel is dat u logischerwijs geen gebruik mag maken van de verblijfsfunctie aftrek van €311,62, omdat de laadpaal geen verblijfsfunctie heeft.
tabel - kosten elektrisch opladen
Omdat een publieke laadpaal niet in de onderste twee staffels van de energiebelasting valt en een laadpaal geen verblijfsfunctie heeft, zal het opladen van een auto bij een publieke laadpaal altijd duurder zijn.

MIA en VAMIL

Bij aanschaf van de paal zelf kunt u gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Dit is bij de MIA 36% van het investeringsbedrag dat afgetrokken mag worden van de fiscale winst. Bij de Vamil is dit 75% die u versnelt mag afschrijven om zodoende ook de fiscale winst te verlagen.

Lokale subsidies

Veel gemeentes hebben lokale subsidies voor de laadpalen. Echter, verschilt dit per gemeente.