Er is de laatste tijd veel te doen geweest met tussenpersonen die niet altijd even netjes te werk blijken te gaan. Bij VanHelder werken we niet met tussenpersonen omdat wij willen dat de klant specifiek voor ons kiest. Toch zat deze ontwikkeling er aan te komen, er is veel gedoe met tussenpersonen en het wordt nodig tijd dat dit gelazer tot het verleden behoort.
“De energiesector” heeft een oplossing gevonden voor de misleidende en agressieve verkoop van energiecontracten. Er komt een keurmerk voor tussenpersonen die mensen online, telefonisch of aan de deur willen laten overstappen.
Lees ook: Omgaan met klanten, dat doet VanHelder zo!
Meer transparantie
Het keurmerk zal meer transparantie op de markt brengen en het zal bedrijven waar veel klachten over binnenkomen komen afweren. De woordvoerder van Stichting Integriteit & Transparantie Energieadvies geeft aan blij te zijn met een eerste vorm van zelfregulering door de sector. De ACM blijft de waakhondfunctie wel behouden en blijft de markt actief controleren. Naast de tussenpersonen zullen vergelijksites ook een keurmerk ontvangen als zij hiervoor in aanmerking komen.
Voorwaarden voor het keurmerk
Natuurlijk zitten er voorwaarden aan het keurmerk verbonden en zal niet iedereen dit zomaar krijgen. Het is belangrijk dat er aan de wet- en regelgeving wordt voldaan, zoals het respecteren van het bel-me-niet register. Daarnaast moet het duidelijk zijn wie de eigenaren van een bedrijf zijn en moeten ze bereikbaar en vindbaar zijn zodat er contact opgenomen kan worden in het geval van klachten. En tot slot vindt er een online reputatie check plaats, hierbij zal software gaan kijken hoe de bedrijven op klachtenfora genoemd worden.
Initiatiefnemers
Het keurmerk komt voort uit een initiatief van elf energieleveranciers en zeven distributieplatforms waar de tussenpersonen mee samenwerken. Op deze manier hopen zij de agressieve verkoop van tussenpersonen te verminderen.
Wij zijn niet verbaasd
Het verbaast ons niet dat er nu een maatregel komt voor tussenpersonen die er een zooitje van maken want o, o, o wat maken deze boefjes er soms een potje van. Maar daarbij stellen wij onszelf de volgende vraag. Wie gaat er dan toezicht houden op deze tussenpersonen, hoe gaat dat dan en wie betaalt dit? Er is toch immers al een toezichthoudend orgaan op de energiemarkt? Dat toezicht wordt nu door de ACM uitgevoerd waarbij energieleveranciers aan allerlei strenge eisen moeten voldoen voordat ze zich leverancier mogen noemen en een vergunning verleend krijgen. Waarom dan nog een extra keurmerk? Wil je verzekerd zijn van een betrouwbare partij? Kies dan altijd gewoon voor een energieleverancier. Dan ben je verzekerd van redelijke algemene voorwaarden en een klachtenprocedure en kun je bij de ACM terecht mocht het echt mis gaan. Maar weer een keurmerk…wij zien door de bomen het bos niet meer in keurmerkenland. En de laatste tip luidt zoals altijd, kies voor VanHelder. Dat is pas helder en bovendien transparant.