Voor huishoudens en kleine ondernemingen is er een salderingsregeling indien zij zonnepanelen hebben. Echter zal deze salderingsregeling per 2023 afgebouwd worden. Gezien de invulling van de regeling niet heel soepel is verlopen, gaat hij nu niet op 1 januari 2021 in.
Wat houdt de huidige subsidie in?
Voor het plaatsen van zonnepanelen krijg je subsidie, de salderingsregeling. Deze is in het leven geroepen om het aantrekkelijk te maken om zonnepanelen aan te schaffen. In de zomer is er veel opwek uit de zon, maar ook verbruiken we dan minder energie. In de winter is dit precies omgekeerd. Om te zorgen dat een zonnepaneel niet alleen in de zomer rendabel is, werd de salderingsregeling bedacht.
Een zonnepaneel wekt energie op, maar niet alles verbruiken we. De energie die we niet verbruiken, leveren we terug aan het elektriciteitsnet. De energiemeter gaat lopen en geeft aan hoeveel energie de energieleverancier “koopt”. Op de jaarrekening die de energieleverancier stuurt is dit inzichtelijk terug te vinden. Voor het gemak verrekenen wij dit met de energie die je afneemt. Dit gebeurt één op één en noemt men salderen. Om te kunnen salderen moet je de aansluiting registreren bij energieleveren.nl.
De salderingsregeling per 2023
Er ligt nu een wetsvoorstel klaar om de salderingsregeling aan te passen. Volgens dit voorstel wordt het percentage dat je mag salderen tussen 2023 en 2030 jaarlijks met 9% afgebouwd. Dit zorgt ervoor dat het te ontvangen voordeel van de energiebelasting ook elk jaar minder wordt. In 2030 mag je dan nog 28% salderen. Een jaar later daalt dit percentage naar 0% en wordt de salderingsregeling dus afgeschaft. Vanaf dan krijg je van jouw energieleverancier een vaste vergoeding voor de stroom die je terug levert. De tarieven zijn nog niet bekend, maar deze zullen flink lager zijn dan de vergoeding vanuit de huidige salderingsregeling. Hiervoor hoef je niks te regelen, dit zal allemaal automatisch gaan!
Zonnepanelen worden steeds goedkoper om aan te schaffen en ook als de regeling straks verdwenen is, blijft het interessant om zelf zonne-energie op te wekken. Daarnaast wordt het een stuk aantrekkelijker om de opgewekte energie ook zelf te gebruiken.
Lees ook: Een zonnepaneel, wat wekt dat eigelijk op?
Meer weten?
Wil jij meer weten over de huidige of de nieuwe regeling? Neem dan snel contact op met een van onze experts.