Er wordt elk jaar wel aan de energiebelastingen gesleuteld. De energiebelastingen gaan voor elektriciteitsverbruik <10.000 kWh licht omlaag maar de rest stijgen als een dolle. Wat merk je hiervan in 2019?

Energiebelastingen-2019

Energiebelasting?

Energiebelasting wordt geheven over verbruikte energie. Bij elektriciteit is dat een onderdeel van elke euro per kilowatt-uur (kWh) en bij gas per kuub (m3). De nationale tarieven zijn opgebouwd uit een staffel, waarbij je minder betaalt bij meer verbruik.

Even concreet

Stel je verbruikt als zakelijke klant 60.000 kWh en 6.000 m3 ben je dan duurder uit wat betreft de energiebelastingen en de gewijzigde heffingskorting? Ja om precies te zijn EUR 835,- voor elektriciteit EUR 493,- en voor gas EUR 342,- (zie bovenstaande afbeelding voor de berekening).

Wil je precies weten wat de impact is voor jouw specifieke verbruik check dit dan op de volgende link (EB en ODE tarieven 2019).

Wat zijn de concrete wijzigingen?

Twee type belasting op energie

Vanuit de Nederlandse overheid worden er twee typen belasting voor het verbruik van energie opgelegd. De eerste de zogenaamde ODE, Opslag Duurzame Energie. Het tweede type belasting is de zogenaamde Energiebelasting. Beide type belasting worden middels staffels verrekend over het verbruik van energie. Hoe meer er wordt afgenomen hoe minder er uiteindelijk in de hoogste schaal wordt betaald. De ODE belasting wordt door de overheid gebruikt om subsidies voor duurzame energie projecten te subsidiëren. In feite betaal je met deze belasting al voor groene energie! De reguliere Energie Belasting verdwijnt in de grote schatkist. Doorgaans zijn beide type belastingen sluitposten op de Nederlandse begroting.

Deze belastingen zijn doorgaans onbesproken en niemand die het eigenlijk begrijpt of de overheid erop aanspreekt. Het is een eenvoudige sluitpost voor de regering om te verhogen en het geld binnen te halen. De verschillende energiebedrijven in Nederland halen deze belastingen binnen en dragen die af aan de belastingdienst.

Overigens wordt over beide type belastingen (ODE en EB) nog BTW gerekend, je betaald dus belasting over de belasting. Met een stijging van de ODE en EB heb je dus een mooie belasting verdubbelaar in jouw rekening!

Wat kan je doen aan deze verhoging?

Als ondernemer of inkoper kan je aan een belastingverhoging niets doen. De prijs op verbruik gaat dus met zekerheid stijgen. Wat je wel kunt doen is optimalisaties aan de organisatie, waardoor het verbruik – en dus de rekening – daalt.

Meer weten over de tarieven op energiebelasting?

We geven graag antwoord op al je vragen. Je kunt ons 24/7 telefonisch bereiken op 020 205 0485. Per e-mail kan ook, stuur je vraag dan naar vraag@vanhelder.nl