Voor huishoudens en kleine bedrijven die met zonnepanelen duurzame energie opwekken, geldt momenteel een subsidie. Echter komt er aan deze subsidie een eind. Maar is dat al aan het einde van dit jaar of blijft hij nog iets langer van kracht?
Wat houdt de huidige subsidie in?
Voor het plaatsen van zonnepanelen krijg je subsidie, de salderingsregeling. Deze is in het leven geroepen om het aantrekkelijk te maken om zonnepanelen aan te schaffen. In de zomer is er veel opwek uit de zon, maar ook verbruiken we dan minder energie. In de winter is dit precies andersom. Om te zorgen dat een zonnepaneel niet alleen in de zomer rendabel is, werd de salderingsregeling bedacht.
Een zonnepaneel wekt energie op, maar niet alles verbruiken we. De energie die we niet verbruiken, leveren we terug aan het elektriciteitsnet. De energiemeter gaat lopen en geeft aan hoeveel energie de energieleverancier “koopt”. Op de jaarrekening die de energieleverancier stuurt is dit inzichtelijk terug te vinden. Voor het gemak verrekenen wij dit met de energie die je afneemt. Dit gebeurd een op een en noemt men salderen. Om te kunnen salderen, moet er een registratie staan bij energieleveren.nl.
Lees ook: Helderheid over de wet- en regelgeving van energiebesparing
Wat gebeurd er met de salderingsregeling?
Huishoudens en kleine bedrijven die door middel van zonnepanelen zelf duurzame energie opwekken, kunnen nu gebruik maken van de salderingsregeling. Het kabinet wilde een versoberde regeling in 2020 in laten gaan, maar dit blijkt in de praktijk nog niet uitvoerbaar volgens minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) zoals hij maandag in de Tweede Kamer stelde.
Met de huidige salderingsregeling is het mogelijk om de investering van zonnepanelen in zeven jaar terug te verdienen. Zonnepanelen worden steeds goedkoper en daarmee neemt de terugverdientijd bij een ongewijzigd beleid voor de komende jaren flink af. En dat terwijl de uitgaven aan de subsidies juist steeds verder oplopen. Het kabinet is van mening dat zij dat geld beter kunnen besteden.
De nieuwe regeling die Wiebes in gedachte had, blijkt nog niet volledig te zijn. Betrokken partijen hebben volgens de bewindsman “ernstige zorgen” over de uitvoering van die nieuwe regeling. De bewindsman onderzoekt nu of de zorgen weggenomen kunnen worden, of dat er opzoek gegaan moet worden naar een ander alternatief. De nieuwe regeling kan in ieder geval pas ingaan op 1 januari 2021.