De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Dunkelflaute
Dunkelflaute

Terugblik op de afgelopen week

Gas 1 dec8 decElektriciteit1 dec8 dec
TTF Daggas139.5148.3Base Jan 22373.7
385.1
TTF Jan 22139.25138.9Peak call 23432.5
434.9
TTF call 23140.4139.7Base call 23355.6356.0

Afgelopen week: Gasprijzen schieten op en neer.

Nieuwsberichten over ongeplande productieverstoringen en lage(re) windkracht lieten de prijzen omhoog bewegen. Signalen over LNG-aankomsten en verholpen verstoringen lieten de prijzen vervolgens weer dalen. Per saldo zijn we op hetzelfde punt als een week geleden.

Het koude en relatief windstille weer joeg de gasvraag flink omhoog deze week. Heel Noordwest-Europa heeft te maken met dezelfde weersomstandigheden, waardoor er volop een beroep wordt gedaan op de kolen- en gascentrales. Deze periode van korte, bewolkte dagen in combinatie met lage windsnelheden wordt ook wel ‘Dunkelflaute’ genoemd. De netbeheerder in de Duitse deelstaat Baden Württemberg riep woensdagmiddag op om het stroomverbruik tussen 14.00 en 15.00 uur te beperken omdat acute tekorten dreigden in de regio. Aanstaande maandag dreigt een spannende dag te worden voor diverse landelijke netbeheerders aangezien er een sombere, koude winter-werkdag verwacht wordt met bijzonder lage windproductie. Met name Frankrijk en Groot Brittannië zijn op dergelijke dagen gevoelig voor extreem hoge prijzen. De lage temperaturen en matige windsnelheden jaagt de vraag naar steenkool en dus ook de vraag naar emissierechten aan. De beschikbaarheid van Franse kerncentrales neemt langzaam toe, maar EDF loopt nog steeds ver achter op het geplande schema.

We hebben hierboven al een aantal zaken benoemd voor de vooruitblik waaronder de bijzonder krappe elektriciteitsmarkt as. maandag en de EU-vergadering as. dinsdag. De temperaturen en windsnelheden lijken weer iets op te lopen in de laatste twee weken van december wat mogelijk lucht geeft aan de gas- en elektriciteitsprijzen.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.