De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

koud
koud

Terugblik op de afgelopen week

Gas 9 nov16 novElektriciteit9 nov16 nov
TTF Daggas90.5106.3Base Nov 22260.0
248.0
TTF Dec 22110.5111.3Peak call 23352.0
361.0
TTF call 23118.1119.1Base call 23299.0308.0

Afgelopen week: Gasvoorraden werden aangesproken.

De daling van de gas- en elektriciteitsprijzen is aan het begin van deze week abrupt tot een einde gekomen. Daarvoor waren diverse oorzaken aan te wijzen, maar de belangrijkste is wel de lagere temperatuur die het gebied van West tot Oost-Europa heeft bereikt. In het noorden en zuiden van Europa is te temperatuur nog wel enkele graden boven het langjarig gemiddelde.

Bovenstaande oorzaken hadden tot gevolg dat afgelopen maandag en dinsdag met name de gasprijzen voor de korte termijn flink stegen. De daggasprijs verdubbelde bijna van 64 €ct/m3 voor het afgelopen weekend naar 114 €ct/m3 voor woensdag. De frontmaand december sloot afgelopen vrijdag nog onder de 100 €ct/m3, maar steeg dinsdagochtend rap tot ongeveer 125 €ct/m3. Een stijging van ongeveer 25%. Ook de handelstermijnen tot en met het eerste kwartaal van 2025 stegen met 15 tot 20% mee.

Woensdag corrigeerden de termijnprijzen weer naar beneden, waardoor het prijsniveau aan het eind van de dag bij gas weer rond de niveaus van een week geleden stonden. Alleen de daggasprijs is ongeveer 15 €ct/m3 gestegen tot bijna de prijs van het decembercontract.

De weermodellen geven nu tot begin december een temperatuurverwachting aan van rond het langjarig gemiddelde. Het milde weer van de afgelopen weken lijkt daarmee voorbij.

De markt is erg gevoelig voor met name updates van weermodellen voor de komende weken. Een verwachting met lagere temperaturen leidt direct tot een stijging van de prijzen op de spot- en termijnmarkten. De prijsvorming zal daardoor niet minder beweeglijk gaan worden.

De Europese plannen voor een prijsplafond op de handelsmarkten is nog volop in beweging. Op 24 november spreken de energieministers wederom met elkaar over de mogelijkheden. In een (inmiddels flink afgezwakt) voorstel wat op dit moment rondgaat, wordt gesproken over een plafond voor alleen de frontmaand (komende leveringsmaand) op de TTF markt. Dit om het risico te vermijden dat handel in korteretermijnproducten te veel effect heeft op de benodigde acties om het gasnet te balanceren.

Er is verder nog weinig duidelijk hoe dit prijsplafond dan moet gaan werken. Er zijn namelijk ook zorgen dat een maximumprijs juist de gasvraag zal doen toenemen. Bovendien zijn de gasprijzen al een stuk lager dan twee maanden geleden, waardoor ingrijpen in de marktprijsvorming vooralsnog wellicht niet nodig is.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.