De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Wind
Wind

Afgelopen week

Gas 9 Nov16 NovElektriciteit 9 Nov 16 Nov
TTF Daggas43.5645.87Base Dec 23103.9999.45
TTF Dec 2348.1545.85Peak call 24125.58122.40
TTF call 2449.2947.37Base call 24115.56113.35

Na een aantal weken van onrust zijn de energiemarkten in rustiger vaarwater terecht gekomen. De dagelijkse fluctuaties in vraag en aanbod zorgen wel voor prijsbewegingen gedurende de handelsdag, maar onderaan de streep is er week-op-week weinig veranderd. De maximumtemperatuur in Nederland liep deze week uiteen van 8 tot 15 graden, waardoor de gasvraag wisselend was. Ook de windkracht was aan grote veranderingen onderhevig en varieerde van windkracht 6 op land tot vrijwel windstil deze donderdag en vrijdag.

Dit was terug te zien in de EPEX-prijzen. Dinsdag werd met 69,17 €/MWh de laagste Baseloadprijs en donderdag met 120,85 €/MWh de hoogste Baseloadprijs van de week vastgesteld. Donderdag tussen 17.00 en 18.00 uur stond met 181,22 €/MWh ook gelijk de hoogste uurprijs tot nu toe deze maand op de borden. Er zijn deze maand nog geen negatieve EPEX-uurprijzen genoteerd. Dit komt doordat in deze tijd van het jaar eventueel overaanbod hoofdzakelijk veroorzaakt wordt door windenergie en dat kan (zeker bij de grote parken op zee) relatief eenvoudig worden afgeschakeld. Ook wordt op dergelijke momenten veel elektriciteit geëxporteerd waardoor de uurprijzen niet onder de nullijn duiken.

De onbalansprijzen houden zich rustig de laatste weken. Er zijn af en toe kortstondige prijspieken naar 1800 €/MWh, maar er is sinds 31 oktober geen noodvermogen meer afgeroepen. Ook plotselinge fluctuaties in windkracht worden soepel opgevangen door het systeem. Deze donderdagochtend viel het windvermogen binnen enkele uren van 7 GW naar 0,5 GW, maar ook dit gaf geen schommelingen in de onbalansprijzen.

De daggasprijs beweegt sinds het begin van de maand rond 40 €ct/m3. Bij weinig wind staat de prijs enkele centen erboven en bij veel wind enkele centen eronder. Over het hele jaar bezien is 40 €ct/m3 ook de gemiddelde daggasprijs.

De temperatuur blijft de komende twee weken stabiel rond de 10 dagen overdag. De nachttemperaturen laten nog geen vorst zien in de nabije toekomst. Voor de prijsvorming bij daggas gaat vooral de windkracht van belang zijn. Dat bepaalt uiteindelijk in hoeverre er gascentrales moeten bijspringen. Er worden grote Beaufort-fluctuaties verwacht: deze donderdag en vrijdag is het vrijwel windstil, maar dit weekend wordt windkracht vijf alweer aangetikt. Daarna lijkt het te stabiliseren rond windkracht 3 à 4 op land.

Bij de EPEX-prijzen zien we ook grote prijsbewegingen voor de komende dagen. Dit weekend wordt momenteel rond 85 €/MWh verhandeld, met potentieel enkele zeer laag geprijsde nachtelijke uren. Volgende week staat nu voor ca. 100 €/MWh op de borden. Behalve de typisch ‘dure’ uren (07.00 – 09.00 en 17.00 – 19.00 uur) verwachten we geen grote uitschieters naar boven of beneden.

De weersomstandigheden geven de komende weken ook weinig reden om veel volatiliteit te verwachten op de termijnmarkten. Naarmate november verder vordert, kan het decembercontract mogelijk wat ‘kou-risico’ verliezen en beweegt die dichter naar de daggasprijs toe. Er zijn diverse langetermijnvoorspellingen voor deze winter die milde temperaturen en bovengemiddelde windkracht laten vermoeden, maar er wordt logischerwijs nog een flinke slag om de arm gehouden. Gezien de huidige vraag- en aanbodverhouding zien we meer neerwaarts dan opwaarts potentieel voor de gas- en elektriciteitsprijzen. De markten hebben echter eerder al laten zien dat vraag en aanbod al lang niet meer de enige factoren zijn die de prijzen kunnen beïnvloeden.

Gezien de huidige situatie op de Europese gasmarkt is de kans zeer klein dat er de komende maanden nog acute problemen ontstaan.