De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

Gas 5 okt12 oktElektriciteit5 okt12 okt
TTF Daggas82.6100.1Base Nov 22370.0340.0
TTF Nov 22164.2156.5Peak call 23425.0
475.0
TTF call 23167.0164.1Base call 23371.0397.0

Afgelopen week; Groot verschil daggas markt en November future prijs.

De hoge vulgraad van de voorraden en relatief milde weersverwachtingen hebben tot een groot verschil geleid tussen de daggasmarkt prijs en de eerste korte termijn prijs, de November future prijs. Het verschil bedraagt op dit moment zo`n 40 euro per MWh. Waar vroeger het over aanbod van gas op dagbasis de opslagen in werd gedaan om in een later moment weer op het net te zetten, is dat op dit moment niet mogelijk doordat de opslagen te vol zitten. De kortetermijn contracten (nov’22 + dec’22) zijn week-op-week licht omlaag gebogen. Deze woensdag stond de gasprijs voor november ongeveer 10 €ct/m3 lager dan een week eerder. Verder zit er bij gas vooral beweging op de tijdvakken 2024 en verder. De 2024- en 2025-jaarcontracten laten stijgingen zien van ca. 5%. Er wordt steeds meer op geanticipeerd dat de vraag-aanbod-situatie precair blijft de komende jaren.

Aanstaande maandag wordt de NorNed-kabel weer in gebruik genomen. Er werd sinds 6 mei geen elektriciteit meer getransporteerd vanuit Noorwegen naar Nederland, en vice versa. Een technische storing aan de zogenaamde HVDC-kabel zorgde voor de lange onderbreking. De verwachting is dat er direct weer Noorse waterkrachtstroom onze kant op komt vanaf maandag, aangezien de EPEX-prijzen daar doorgaans tientallen euro’s lager liggen dan hier.

Ook de komende weken blijft er volop LNG richting West-Europa varen. In Nederland mochten we recent al schepen uit exotische oorden als Jamaica, Kameroen en Equatoriaal Guinea verwelkomen en de komende weken komen daar leveringen uit Noorwegen, Trinidad & Tobago en de VS bovenop. Er staan in totaal tien aanlandingen gepland in de komende twee weken. Ook Groot-Brittannië en België gaan naar de dubbele cijfers in hetzelfde tijdsbestek. Deze winter opent Duitsland twee drijvende LNG-terminals, die lucht geven aan de Noordwest-Europese importcapaciteit.

De TTF-prijzen liggen nog steeds een stuk hoger dan de Aziatische prijzen deze winter. Daarmee is er voorlopig weinig risico dat het flexibele LNG-aanbod richting Japan of Zuid-Korea gaan. De prijzen voor de winter erna, en dan met name januari 2024, liggen echter veel dichter bij elkaar.

Een overvloed aan LNG in combinatie met relatief hoge temperaturen en aantrekkende wind zorgt voor druk op de EPEX- en daggasprijzen. Vanaf zaterdag noteren we weer enkele dagen windkracht vier op land en begin volgende week wordt de twintig graden Celsius aangetikt. Wellicht zien we dit weekend zelfs enkele negatieve uurprijzen.


Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.