De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Zonnig
Zonnig

Afgelopen week

Gas 28 Sep5 OktElektriciteit28 Sep5 Okt
TTF Daggas39.4432.02Base Nov 23114.1097.20
TTF Nov 2343.1036.21Peak call 24128.70123.67
TTF call 2447.7044.06Base call 24118.40111.20

Lage gasvraag door hoge temperaturen

De gasprijzen hebben de afgelopen weken aanzienlijke schommelingen vertoond. Na enkele stabiele weken is de daggasprijs recentelijk gedaald tot onder de 30 ect/m3. Gedurende deze week schommelde de prijs voor daggas tussen de 29 en 41 ect/m3. Deze neerwaartse trend ging afgelopen donderdag (29 september) van start. De relatief hoge temperaturen, die momenteel 1 tot 3 graden boven het normale niveau voor deze tijd van het jaar liggen, hebben hier direct invloed op en zorgen voor een lagere vraag en toename van de gasvoorraad.  De voorspelling is dat deze hogere temperaturen in heel noordwest Europa aanhouden tot 15 oktober, wat de gasvraag en de gasvoorraad verder zal beïnvloeden.

Het aandeel elektriciteit dat geproduceerd wordt door middel van windenergie is de afgelopen dagen aanzienlijk boven het normale niveau voor deze tijd van het jaar. Er wordt echter verwacht dat dit in de komende week enigszins zal afnemen en meer in lijn zal zijn met het seizoensgemiddelde. Naast windenergie is ook het aanbod uit zonne-energie momenteel hoger dan gebruikelijk is voor deze periode van het jaar. Tot en met dit weekend worden warme temperaturen en relatief veel zon verwacht, daarna zal dit geleidelijk afnemen.

Op dit moment bevinden de Europese gasvoorraden zich op een vulling van 95%. Nederland en Duitsland delen dezelfde vulling van 96,3%, wat een goede en stabiele gasvoorraad is voor deze regio en tijd van het jaar.

Voor 14 oktober worden en nog vier LNG-schepen verwacht in Nederland. Hoewel experts de gegevens van deze schepen hebben geanalyseerd en een verwachting hebben uitgesproken van drie aankomsten. Dit aantal blijkt aanzienlijk lager dan het aantal schepen van afgelopen jaar, toen werden er rond deze tijd van het jaar negen LNG schepen verwacht. De voorspelling voor de komende weken wijzen op hoge temperaturen voor dit seizoen, wat de vraag naar gas beïnvloed. Hierdoor wordt verwacht dat de Nederlandse gasvoorraad deze maand volledig zal worden aangevuld.

Gedurende de afgelopen week vertoonde de EPEX-uurprijzen doordeweeks gemiddelde schommelingen tussen de 50 en 100 euro/MWh. Op afgelopen zondag, vergelijkbaar met de voorgaande week, werden gedurende verschillende uren negatieve EPEX-prijzen genoteerd. Deze situatie is het gevolg van verminderde vraag op zondag en een aanzienlijke toename van zonne- en windenergieproductie. De gemiddelde base-load prijs gedurende de week gedroeg 95 euro/Mwh, terwijl de gemiddelde piekbelasting (tussen 08:00 en 20:00) op doordeweekse dagen 100 euro/MWh bedroeg. Zoals eerder vermeld, worden voor het komende weekend warme temperaturen en veel zon verwacht voor de tijd van het jaar, wat ongetwijfeld invloed zal hebben op de EPEX-prijzen voor komend weekend.

Voor de komende week worden relatief hoge temperaturen verwacht voor deze tijd van het jaar. Voor het komende weekend wordt de spotprijs momenteel ingeschat op circa 70 euro/MWh. Vanaf volgende week is er een vrij grote kans op een overgang naar wisselvallier weer en temperaturen die langzaam zullen dalen richting het gemiddelde.

Zolang er nog geen duidelijkheid komt betreft de mogelijke stakingen in Australië is het lastig om een verwachting te geven van de ontwikkelingen op de gasmarkt. De uitkomst van de discussies die vanavond en morgen plaats zullen vinden hebben directe invloed op deze ontwikkeling. De Nederlandse gasvoorraden zijn echter voor ruim 96% gevuld en er worden meerdere LNG schepen verwacht voor 15 oktober. Experts verwachten dat de Nederlandse gasvoorraden hierdoor richting het eind van oktober volledig gevuld zullen zijn. Daarnaast komt er een einde aan een deel van de geplande werkzaamheden in Noorwegen waardoor er meer Noors gas op de gasmarkt zal verschijne