De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Staking in Australie beeindigd
Staking in Australië beëindigd

Afgelopen week

Gas 21 Sep28 SepElektriciteit21 Sep28 Sep
TTF Daggas37.1539.44Base Okt 2399.2096.50
TTF Okt 2339.1039.73Peak call 24131.67128.70
TTF call 2450.0547.67Base call 24120.75118.40

Staking Australië beëindigd

De stakingen bij Chevron’s LNG-fabrieken in Australië zijn beëindigd. De vakbonden en de organisatie zijn tot een overeenkomst  gekomen over nieuwe arbeidsvoorwaarden. Deze stakingen hebben eerder geleid tot aanzienlijk hogere gasprijzen in Europa en Azië.  Met de recente overeenkomst lijken de gasleveringen voor de komende maanden weer te stabiliseren.

De gasprijzen waren deze week erg volatiel. Daggasprijzen handelde deze week tussen de 37 €ct/m3 en 44€ct/m3. Afgelopen maandag zijn de korte termijn gasprijzen verder gestegen, met een toename van ruim 11% ten opzichte van de prijs op vrijdag. Dit werd veroorzaakt door ongeplande werkzaamheden aan drie Noorse gasvelden, waardoor de gasexport vanuit Noorwegen de afgelopen dagen aanzienlijk lager was dan verwacht. Gelukkig waren deze werkzaamheden van korte duur, vanaf woensdag 27 september werd de exportcapaciteit weer hersteld. Toen dit nieuws bekend werd, daalden de gasprijzen op dinsdag 26 september ook weer, met een afname van ruim 9% voor levering in de volgende maand. De stijgen de Aziatische LNG-spotprijzen hebben mogelijk bijgedragen aan de toename op maandag. Hoewel ze naar verwachting zullen dalen in aanloop naar een zesdaagse Chinese nationale feestdag.

De EPEX-uurprijzen doordeweeks overdag schommelden gemiddeld tussen de 70-180 €/MWh. Op zondag 24 september liet de EPEX uurprijs een prijs rondom 0 €/MWh zien, waarbij enkele uren negatief waren. Dit komt omdat het een zonnige en winderige dag was. De overige dagen lieten een “normale” prijs zien met een gemiddelde EPEX prijs rond de 100 €/MWh

Op donderdag 21 september was er een flink elektriciteitstekort op het netwerk. Dit zorgde ervoor dat de onbalansprijs twee uur lang steeg naar 1950 €/MWh en vervolgens nog eens een uur naar 1799 €/MWh. De reden hiervoor was het gebrek aan verwachte windenergie en een lage zonne-energieopbrengst. Het tekort aan elektriciteit kon niet direct worden opgelost vanwege problemen bij het opstarten van een kolencentrale op de Maasvlakte en het feit dat de BritNed-kabel, die elektriciteit uit het Verenigd Koninkrijk kan halen, tijdelijk buiten bedrijf was vanwege onderhoud.

Tot dit weekend blijft het winderig en minder zonnig. In het weekend zal dit juist andersom zijn. Dan wordt het wat zonniger en minder winderig.

De baseload elektriciteitsprijs voor het aankomend weekend ligt momenteel rond de 88,50 €/MWh, terwijl voor de volgende week prijzen van ongeveer 91,50 €/MWh worden voorspeld.

Vanaf 29 september wordt verwacht dat de beperking in de Noorse gasexport daalt tot ongeveer 60 miljoen kubieke meter per dag. Daarnaast worden acht beladen LNG schepen verwacht aan te komen tussen 26 september en 9 oktober bij de Gate- en Eemshaven-terminals.

De stijging van steenkool- en olieprijzen lijkt aan te houden, voornamelijk omdat de olieproductie achterblijft bij de marktvraag. Met OPEC’s voorspelling dat de vraag in het vierde kwartaal van dit jaar verder zal toenemen, blijft de prijsdruk waarschijnlijk aanhouden.