De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Herfstzon
Herfstzon

Afgelopen week

Gas 24 Aug7 SepElektriciteit24 Aug7 Sep
TTF Daggas32.5031.60Base Okt 2398.2590.18
TTF Okt 2335.4932.77Peak call 24136.88136.20
TTF call 2450.0751.30
Base call 24122.82121.70

Voor het eerst sinds midden vorig jaar was het gasverbruik hoger dan een jaar geleden

De verwachting voor afgelopen week kwam uit: een onzekere markt die op dagbasis richting zoekt. De voorraden zijn vrijwel vol (Nederland: 95%, Duitsland 94%, Frankrijk 90%), een matige gasvraag, maar tegelijkertijd verlenging van de piek in het Noorse onderhoud en de aanhoudende stakingsdreiging bij de Australische LNG installaties van Chevron. Per saldo hebben de ‘beren’  afgelopen week gewonnen: de prijzen voor de leveringstijdvakken t/m jaar 2024 zijn met 3 tot 4 ct/m3. Maar de beweeglijkheid was groot: op de meeste dagen was de prijsbeweging gedurende de handelsdagen rond vier cent per kuub.

Gistermiddag (woensdag) kwam het bericht dat de staking bij de Chevron LNG installaties die voor vandaag was aangekondigd, uitgesteld is naar vrijdag. Dit leidde tot een prijsdaling van ca 4 ct/m3 op de korte termijnprijzen.  Dat was positief nieuws na de berichten over onverwachte storingen en uitloop van groot onderhoud aan de Noorse Troll- en Dvalin- en Aasta Hansteen-veld. De Noorse netbeheerder Gassco kondigt nu aan dat de gasstroom vanuit Noorwegen op 10 en 11 september fors zal toenemen. Dat de markt nauwelijks reageerde op deze berichten doet vermoeden dat de markt hier al op gerekend had. De realiteit is namelijk ook dat als de Noorse aanvoer met 200 mln m3 per dag zou herstellen, het op dit moment de vraag is waar dat gas naartoe moet. De vraag is gematigd en de voorraden zitten vrijwel vol. De aanvoer van LNG begint al af te remmen omdat er niet meer gas nodig is. De voorraden hoefden afgelopen week ondanks de lage Noorse aanvoer niet te leveren.

De omslag naar warm zomerweer afgelopen week is terug te zien aan de spotprijzen. De wind nam af, de zonneschijn en temperatuur namen toe. We zien een prijspatroon dat we eind juni – begin juli ook zagen: doordeweeks overdag EPEX uurprijzen van 60-80 euro/MWh, in de avond oplopend naar boven 150 euro/MWh. In de nacht 80-100 euro/MWh. In het weekend zien we overdag EPEX uurprijzen tussen 0-40 euro/MWh en in avond en nacht tussen 80-120 euro/MWh. Negatieve prijzen zijn er niet met zo weinig wind.

De omslag naar warm zomerweer afgelopen week is terug te zien aan de spotprijzen. De wind nam af, de zonneschijn en temperatuur namen toe. We zien een prijspatroon dat we eind juni – begin juli ook zagen: doordeweeks overdag EPEX uurprijzen van 60-80 euro/MWh, in de avond oplopend naar boven 150 euro/MWh. In de nacht 80-100 euro/MWh. In het weekend zien we overdag EPEX uurprijzen tussen 0-40 euro/MWh en in avond en nacht tussen 80-120 euro/MWh. Negatieve prijzen zijn er niet met zo weinig wind.

De onbalans elektriciteit is de laatste week ook vrij stabiel. Opvallend is dat er bijna iedere dag wel een blok van ca 1 uur is waarin er blijkbaar behoorlijk tekort is. Soms ‘s morgens, soms ‘s avonds. Dan schiet de onbalansprijs ineens fors omhoog. Dinsdagavond heeft tennet tijdens zo’n blok noodvermogen opregelen afgeroepen.

De relatief beperkte verschillen in uurprijzen zien we terug in de regelprijzen. De contractprijzen voor noodvermogen en regelvermogen zijn sinds midden augustus ronduit mager. De beschikbaarheidsvergoeding voor noodvermogen afregelen was al laag, maar komt op werkdagen nu nog zelden boven 4 euro/MWh uit. Ook in het weekend is het niet meer dan 10 euro/MWh. Afregelen noteert rond 10 euro/MWh, ook lager dus. De capaciteitsvergoedingen voor regelvermogen noteren rond het dubbele van noodvermogen, fors lager dus.

Tot en met maandag is het zonnig en warm zomerweer. Daarna krijgen we onweer en vervolgens licht wisselvallig weer met vrij normale temperaturen. De windkracht zal wat toenemen en er is nog behoorlijk wat zon. Baseload elektriciteit voor dit weekend handelt momenteel rond 80 euro/MWh, voor volgende week op ruim 90 euro/MWh. Gematigde prijzen dus, waarbij in het weekend geen negatieve prijzen verwacht worden door een hoge koelvraag en weinig wind. Tijdens de weersomslag zullen de onbalansprijzen feller bewegen, wat hopelijk de capaciteitsprijzen voor noodvermogen wat verhoogt.

De ontwikkeling van de daggas- en oktoberprijs hangt sterk af van het Noorse onderhoud en de gasvraag. We zien hierin een opvallende beweging: zowel in Duitsland als in Nederland was het gasverbruik in de laatste week van augustus hoger dan het verbruik vorig jaar in die week.  Dit is voor het eerst in een jaar tijd. De komende weken zal duidelijk worden of er echt een kentering in het gasverbruik is. De LNG prijs in Azië zal sterk beïnvloed worden door wel of niet staken in Australië. Als er wel een staking komt, zal de TTF prijs voor de maanden na oktober moeten stijgen; anders komt er geen LNG meer. Gaat de staking toch niet door, is wellicht ruimte voor prijsdaling.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.