De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

Korte termijn

De APX-prijzen lieten vorige week prijspieken zien tot wel 90 €/MWh. Door afwezigheid van stevige wind- en zonproductie ontstaat dan krapte is op de elektriciteitsmarkt. Dat effect zagen we afgelopen maandag ook toen de gemiddelde dagprijs op 54 €/MWh uitkwam. Ook kwamen afgelopen weekend de uurprijzen niet meer onder 20 €/MWh en de dagprijzen niet meer onder 30 €/MWh. Dit komt niet alleen wegblijven van zon en wind maar ook door ongepland onderhoud aan o.a. Franse kerncentrales en Noorse gasvelden. De teruggelopen aanvoer vanuit Noorwegen zorgt logischerwijs ook voor een hogere daggasprijs. Een mix van toenemende vraag en teruglopend aanbod heeft hiervoor gezorgd. Er zijn in de afgelopen week mondjesmaat LNG-schepen aangekomen in West-Europa, maar dat was onvoldoende om de prijsstijgingen te stoppen.

Lange termijn

Nu de vakantie definitief voorbij is en de bedrijvigheid stijgt, neemt ook de vraag naar elektriciteit en gas toe. We hebben vaker gezien dat de markten na een lange vakantie weer even richting moeten vinden. Voor elektriciteit betekende dit week-op-week een stijging van ca. 0,5 €/MWh op de contracten voor 2021 t/m 2023. Gedurende de week bewogen de prijzen vrij heftig op en neer, maar als we even uitzoomen dan zijn de stijgingen beperkt. De langtermijncontracten op de gasmarkt zijn wel vrij stevig opgelopen, waarbij Q4-20 t/m cal-22 0,3 à 0,5 €ct/m3 duurder is dan vorige week.

Vooruitblik komende weken

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Korte termijn

Voor gas is onze verwachting onzeker door onderhoud en beperkt aanbod LNG. LNG-aanbod ook nog niet aan. Voor elektriciteit is de verwachting stabiel. In de afgelopen week zagen we op weekdagen een dagprijs tussen 40 en 55 €/MWh en in het weekend rond 35 €/MWh. De komende dagen worden grofweg dezelfde weersverwachtingen uitgesproken, waarbij de zon en wind niet overdreven veel van zich laten zien en horen. Het is daarmee ook te verwachten dat we weer regelmatig uurpieken tussen 60 en 80 €/MWh zien op de ochtend- en avonduren.

Lange termijn

Ook voor de lange termijn handhaven we onze verwachting: onzeker. Op de gasmarkt zijn genoeg redenen te benoemen die voor een lagere gasprijs kunnen zorgen.