De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

Gas eurcent/m321 juli28 juliElektra in Euro/MwH21 juli28 juli
TTF Daggas35.2537.85OTC Base jul 2182.781.35
TTF aug 202134.8537.72OTC peak call 2279.2581.40
TTF call 2224.725.94OTC base call 22 7173.40

APX markt is stabiel hoog; in het weekend extreme prijsverschillen

Het beeld van de afgelopen weken zette zich door met een wederom hevig schommelende, maar uiteindelijke stijgende gasprijs. Op de spotmarkten liep de gasprijs weer op. Dit komt door een onverwachte uitval van een gasveld in Noorwegen. Door minder aanbod steeg de prijs. De spotprijzen voor elektra daalden in verhouding licht. De oorzaken zijn meer duurzame opwek door wind en lagere temperaturen. Voor de komende weken lijken de temperaturen onder het gemiddelde blijven, maar zal het minder gaan waaien.

Afgelopen week zijn de gas- en elektriciteitsprijzen op de termijnmarkt weer gestegen. De belangrijkste oorzaak is de aanhoudende sterke LNG-vraag vanuit Azië. Dit komt door het zeer warme weer en het uitblijven van extra gastoevoer vanuit Rusland. Dit beeld zien we al een tijdje en voorlopig lijkt daar ook nog geen verandering in te komen. Het gevolg hiervan is dat we de krapte op de gasmarkten in Europa blijven houden. De gasopslagen in Europa zijn op dit moment 30%-punt minder gevuld dan dezelfde tijd vorig jaar. In Nederland is het zelfs 40%-punt minder vol. De CO2-prijzen blijven rond het niveau van de afgelopen weken handelen.

CO2 lijkt weinig opwaartse druk te kennen van het recentelijk gepresenteerde ‘Fit for 55-package’ en laat ook deze week een daling zien. De CO2-prijs nam af met 2 €/EUA en sloot op 51,3 €/EUA. De vraag naar grondstoffen blijft onverminderd hoog en dat zorgt ervoor dat de prijzen nóg verder de lucht in kunnen. Gas nam toe met 0,2 €/MWh naar 25,3 €/MWh, terwijl kolen een stijging liet zien van 1,4 €/Ton en sloot op 78,9 €/MWh. De stroomprijs voor 2022 deed zoals gezegd een stapje terug en sloot 0,2 €/MWh lager op de 71 €/MWh. De CSS liet een daling zien van 0,6 €/MWh en de CDS liet een stijging zien van 1,1 €/MWh.

Vooruitblik komende weken

Voor de komende weken lijken de temperaturen onder het gemiddelde blijven, maar zal het minder gaan waaien. We geven voor de korte termijn voor elektra een stabiele outlook. Voor de korte termijn gas is alles onzeker, hier durf ik dan ook geen voorspelling voor te doen.

De lange termijn heeft veel minder last van de korte termijn grillen. Er staat heel veel contango op dit moment op de energiemarkten. Wat betekent dat de korte termijn veel duurder is dan de lange termijn. Het begint nu hele extreme vromen aan te nemen. Voor de lange termijn hanteren we dan ook stabiel als vooruitzicht

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.