De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Afgelopen week

Prijzen dalen verder

In de afgelopen twee weken zijn de day-ahead gasprijs en de long-term prijzen voor de maanden augustus tot en met oktober van zowel gas en elektriciteit met circa 20% gedaald. Zo is de gas spot prijs gedaald van bijna 34 tot onder de 25 €ct/m3 (voor 18 juli). 

Toch lijkt de markt wat meer onder spanning te komen, gisteren werd door Vattenfall bekend gemaakt dat het stopt met de ontwikkeling van het Engelse 1.4 Gwh Norfolk Boreas offshore windpark, wat meer dan een miljoen huishoudens van stroom zou moeten gaan voorzien. Ook is er onrust rondom de bezette kerncentrale Zaporizhzhya waar de UN de centrale niet kunnen inspecteren, wat een risico vormt gezien zowel Rusland als Oekraine elkaar beschuldigen van het sturen op een incident in deze kerncentrale. In augustus zal de tweede fase van start gaan van het onderhoud op Noors gas, wat in de periode erna ervoor zal zorgen dat de beschikbare capaciteit drastisch zal afnemen, waarbij er in de eerste twee weken van september minder dan de helft beschikbaar zal zijn.

In de zomermaanden gebruiken we ook gas om te genieten en is er geen reden om die barbeque ongebruikt in de tuin te laten staan of alleen maar koude muesli-repen te eten tijdens die geweldige hike, dus steek die bbq aan en bouw je kamp op die heuveltop en geniet van de zomer!

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.