De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Het is zonnig
Het is zonnig

Terugblik op de afgelopen week

Gas 7 juni14 juliElektriciteit30 juni7 juli
TTF Daggas181.7151.8Base Aug 22351.1305.7
TTF Aug 22175.0155.6Peak call 23384.2361.2
TTF call 23141.4129.3Base call 23320.8289.8

Afgelopen week; Aanbod volgens verwachting, Nordstream1 hervat gaslevering .

In Noordwest-Europa zakte de daggasprijs van 180 naar 150 ct/m3 in de afgelopen week doordat er steeds meer optimisme ontstond dat Nordstream na het onderhoud de aanvoer zou hervatten. Dit optimisme bleek terecht, want vanochtend vroeg hervatte Nordstream1 de gasaanvoer naar Europa. De leiding lijkt terug te komen op het niveau van voor het onderhoud, dus ca. 70 mln m3 per dag.

De positieve berichten over de hervatting van NordStream1 en de vulling van de gasvoorraden werden gecounterd door nieuwe druk vanuit Rusland en doemscenario’s vanuit het Internationale Energie Agentschap (IEA). President Poetin gaf deze week een duidelijke hint op verlaging van de gasaanvoer als de compressor uit Canada niet snel en goed terugkomt. Siemens reageerde direct dat de compressor zo snel mogelijk teruggebracht wordt en dat dit geen extra vermindering van de gasaanvoer kan veroorzaken. De IEA waarschuwde voor energietekorten komende winter in Europa en bepleit forse energiebesparing en de maximale inzet van kern- en kolencentrales. Wat voor de CO2-emissie uiteraard slecht is. Gevolg is dat de markt nog steeds erg gestrest is, wat te zien is aan de forse prijsbewegingen op de dag: de meeste dagen was er 10-12 ct/m3 prijsbeweging. De schermen van de OTC-elektriciteitsmarkt zijn vrijwel leeg, er zijn nauwelijks biedingen en latingen.

De spotprijzen elektriciteit waren erg beweeglijk, net als het weer: soms veel wind, soms ook bijna niks. Begin deze week hitte en in de afgelopen twee dagen afkoeling met overtrekkende buien. In het weekend zagen we EPEX-prijzen tussen 0 in de middag tot 450 euro/MWh in de ochtend en in de loop van de avond. Op de werkdagen deze week kwam de prijs vrijwel niet onder 250 euro/MWh uit en zagen we in de ochtendpiek en in de avond EPEX-prijzen tot 550 euro/MWh. Dat was dus niet slecht voor de sparkspreads overdag.
De onbalans schoot alle kanten uit: tussen -300 en +1100 euro/MWh en er was weinig verband tussen de EPEX- en onbalansprijzen, omdat het weer zo extreem en wisselend was.
Er is de afgelopen week zes keer noodvermogen afgeroepen: viermaal opregelen (donderdag, zondag, maandag en dinsdag) en tweemaal afregelen (zaterdag en woensdag)

Vooruitblik

Vanaf morgen zijn de buien voorbij wordt het weer behoorlijk warmer. De verwachting voor de windkracht is rond seizoengemiddeld. Baseload elektriciteit voor komend weekend handelt op ca. 290 euro/MWh en voor volgende week op 300 euro/MWh, opvallend weinig verschil dus. Dit wijst erop dat de markt verwacht dat de prijzen overdag zullen wegzakken richting 100 euro/MWh of daaronder. Op basis van het weerbericht zou je doordeweeks hogere prijzen verwachten. Temeer omdat het in de rest van Europa ook warm is en de lage waterstanden in de stuwmeren en in de grote rivieren tot beperkingen in de elektriciteitsproductie leiden, terwijl de vraag naar koeling onverminderd groot is.

Voor de korte termijn gasprijzen zou de hervatte levering door Nordstream1 een dalend effect moeten hebben. Ook de verwachting van LNG-aanvoer blijft positief: vier schepen in de UK en zeven op de Gate-terminal tot en met het einde van de maand. Zes schepen in Zeebrugge tot 12 augustus. Maar ieder nieuwsbericht over de gasvoorziening vanuit Rusland kan de richting weer verstoren. De lange termijnprijzen zullen net als in de afgelopen weken de prijsbewegingen op de korte termijn volgen.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.