De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

Gas 7 juni14 juliElektriciteit30 juni7 juli
TTF Daggas166.5181.7Base Aug 22381.0351.1
TTF Aug 22183.2175.0Peak call 23381.0384.2
TTF call 23144.5141.4Base call 23315.6320.8

Afgelopen week; NordStream 1 is in onderhoud. Noorse aanvoer met 120 mln m3 omlaag door verstoringen.

Afgelopen week stond in het teken van aanvoerverstoringen. Het geplande onderhoud aan Nordstream1 startte afgelopen maandag. De planning is dat tot en met volgende week donderdag geen gas door deze pijpleiding zal stromen. En de grote vraag die boven de markt hangt, of de leveringen weer worden opgestart door Rusland.

Een grote tegenvaller was de onverwachte uitval van een groot deel van de Noorse gasaanvoer wat resulteerde in ca 120 mln m3 per dag lagere gasaanvoer. In de laatste dagen neemt de aanvoer weer dagelijks toe. Tenslotte is er een staking gaande van medewerkers van een grote Franse LNG-terminal waardoor de invoeding van LNG verminderde.

De aanvoerverstoringen leidden afgelopen week tot een verdere stijging van de gasprijzen. Ook was er minder wind dan seizoensgemiddelde en daardoor is er meer vraag naar gas voor elektriciteitsproductie.

Tenslotte is de prijsbeweeglijkheid opvallend: vrijwel ieder dag is er een prijsbeweging van minstens 5 ct/m3 en vaak 10 ct/m3. De markt is bijzonder zenuwachtig. Er worden wel volumes verhandeld, maar geen grote hoeveelheden.

Vooruitblik

Vanaf dit weekend lopen de temperaturen snel op in Nederland. Het is ook warm in de rest van West- en Zuid-Europa. Na midden volgende week wordt verwacht dat het weer afkoelt. In Frankrijk is elektriciteit voor de komende weken duur: gemiddeld 550 euro/MWh. In Nederland wordt momenteel gehandeld voor doordeweeks 350 euro/MWh en voor komend weekend rond 220 euro/MWh. Dat betekent dus dat eind van de ochtend en de middag de uurprijzen naar nul gaan.

De Gate-terminal ontvangt tot het einde van de maand nog zeker zeven LNG-tankers, dat is twee meer dan vorige werd verwacht. De prijsvorming van gas (zowel daggas als voor de verdere periodes) als elektriciteit voor september en verder is zeer onzeker. De aanvoerproblemen uit Noorwegen kunnen tot verdere stijging leiden en natuurlijk is er de onzekerheid of Nordstream1 terugkomt op 22 juli aanstaande. Het bericht van Gasunie zou moeten leiden tot prijsdaling, want de meeste traders zijn van mening dat in de huidige prijszetting verwerkt is dat er geen gas meer uit Rusland komt.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.