De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

Gas eurcent/m39 juni16 juniElektra in Euro/MwH9 juni16 juni
TTF Daggas27.7027.75OTC Base jul 2174.0073.60
TTF jul 202127.6527.40OTC peak call 2272.0071.60
TTF call 2221.6521.20OTC base call 22 64.7564.05

Korte termijn- en spotprijzen blijven hoog.

De korte termijnprijzen van zowel gas als elektriciteit zijn de afgelopen weken behoorlijk volatiel gebleken, maar vergeleken met een week geleden lijkt er niet veel te zijn gebeurd.
De TTF-gasprijzen voor de komende (zomer)maanden testten sinds vorige week diverse malen het prijsniveau van circa 28 €ct/m3. Na het bereiken van dit niveau zakten de termijnprijzen tot twee maal toe bijna een cent weg, maar op woensdagmiddag waardeert de markt het gas wederom op dit niveau. De stijgende trend van de afgelopen periode is daardoor vooralsnog intact.

Ook de daggasprijs deed mee in deze schommelingen. Met een top van 28,5 €ct/m3 zelfs nog iets hoger dan de frontmaanden. Een verstoring bij het Noorse gasverwerkingsstation Karsto in de afgelopen dagen gaf de daggasprijs een extra zetje. De verwachting is dat dit voor het weekend weer is opgelost. Het Noorse onderhoud zal richting het eind van de maand flink minder worden. Het meeste onderhoud is dit jaar namelijk geconcentreerd in het tweede kwartaal. Echter voor de maand juli is er vooral aan Russische zijde de jaarlijkse inspectie en onderhoud ingepland. Daardoor blijft de gasaanvoer naar Noordwest-Europa voorlopig ingeperkt. Terwijl de vraag om de gasvoorraden te vullen aanwezig blijft.

In de komende drie weken vindt er ook onderhoud plaats aan de Gate-terminal, waardoor invoeding uit LNG op het Nederlandse gasnet minimaal zal zijn. In het resterende deel van deze maand staat er nog één LNG levering gepland bij de Gate-terminal in Rotterdam. Het totaal aantal schepen voor het tweede kwartaal komt daarmee op 35 uit (wat overigens 11 meer is dan dezelfde periode vorige jaar, toen de crisis toe sloeg).
In de afgelopen maand nam Azië zo’n 60% van het totale LNG aanbod af en Europa nog geen 25%. De vraag is hoeveel effect de hoge gasprijzen in Azië blijven hebben op de Europese LNG-leveringen in het komende derde kwartaal. Zolang de huidige vraag en hogere prijs in het Verre Oosten stand blijven houden, zal dit ook bij ons de gasprijs blijven beïnvloeden. In Japan, wat een belangrijke LNG-koper is, wordt voor de komende periode bovengemiddelde temperaturen verwacht. Dat zal de extra gasvraag voor de opwekking van elektriciteit alleen maar vergroten.

Ook bij de Nederlandse termijnprijzen voor elektriciteit lijkt het of er week-op-week niet veel is gebeurd. Maar ook hier waren prijsschommelingen van circa 2 €/MWh in de afgelopen handelsweek niet ongewoon. De termijnmaand juli is op enkele dagen bijvoorbeeld ruim boven de 75 €/MWh verhandeld, om weer terug te zakken richting de 73 €/MWh. Aan het einde van de handelsdag op woensdag stond er 73,60 €/MWh op de borden, alsof er niets is gebeurd sinds vorige week.
Bij de APX spotprijzen zien we momenteel stevige uurprijzen op de doordeweekse dagen. Zowel de base- als peak-gemiddelden lagen deze week rond de 80 euro/MWh. En dat ondanks de zonovergoten middaguren. In de avond lopen de uurprijzen op tot ruim 100 euro/MWh. Er zijn nauwelijks uren die onder de 60 euro/MWh zakken. Dat was voor het afgelopen weekend wel anders. De uren waarop de zon scheen, daar zakte de spotprijs helemaal weg. Op zondag waren de middaguren nagenoeg allemaal op of onder nul gewaardeerd (met het goedkoopste uur op -37 euro/MWh).

De lange termijn prijzen hebben in de afgelopen week beperkte prijsbeweging laten zien. Dit wordt met name veroorzaakt doordat de prijs voor EUA’s in de afgelopen weken aan het stabiliseren is. Sinds de top van 57 €/ton half mei is deze in een bandbreedte geraakt, waarbij zo nu en dan de onderkant van 50 €/ton wordt getest om vervolgens weer enkele euro’s op te veren. Woensdag einde dag is de Dec-21 nog net boven de 51 €/ton verhandeld.

Vooruitblik komende weken

Voor de korte termijn handhaven we onze verwachting op stabiel tot licht dalend. De hogere temperaturen lijken na het weekend voorbij. Komende week is de temperatuur weer rond het langjarig gemiddelde. Daarnaast zit er ook meer wind in de verwachting, vooral voor komende zondag. De markt verwacht voor komende week een baseprijs voor de APX-spotprijzen van zo’n 70 euro/MWh.

De vraag naar gas voor het vullen van de gasvoorraden zal onverminderd hoog blijven. De huidige Nederlandse vulgraad is momenteel zo’n 27%. De verwachting is dat het vullen tot ver in het vierde kwartaal door zal gaan. De gasprijs voor Q4-21 ligt daarom op hetzelfde niveau als Q1-22.
Noors onderhoud loopt geleidelijk af in de komende weken, dat zou de verminderde LNG-invoeding vanuit de Gate terminal moeten opvangen.

Voor de langere termijn blijft de prijsvorming voor een groot deel afhangen van de EUA-prijs. De afgelopen weken bewegen EUA’s in een bandbreedte van  50-55 €/ton. De onzekerheid is of dit een tussenstop is voor een verder stijging, of dat het wachten is op een prijscorrectie. Daarom handhaven we de verwachting op onzeker. Vooralsnog fluctueren de elektriciteitsprijzen voor de verdere jaren (na 2022) mee met een beweging van circa 3 €/MWh. De gasprijzen volgen in gedempte mate, met circa 1 €ct/m3 op en neer.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.