De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Balans
Balans

Terugblik op de afgelopen week

Gas 6 jan12 janElektriciteit6 jan12 jan
TTF Daggas72.564.4Base Febr 22181.1
166.0
TTF Febr 2272.466.8Peak call 24224.0
203.0
TTF call 2472.968.5Base call 24170.0163.2

Afgelopen week: Warme weer en wind geven neerwaarste druk op prijzen.

De huidige weersomstandigheden, met een relatief hoge temperatuur voor de tijd van het jaar, leiden tot een aanzienlijk lager gasverbruik. Bovendien is de windkracht sinds eind december bovengemiddeld hoog, met regelmatig 4 à 5 Beaufort op land. Daardoor wordt de gasvraag ook gedrukt omdat er minder gascentrales nodig zijn voor de elektriciteitsproductie.

De termijnprijzen van zowel gas als elektriciteit startten het nieuwe jaar aanvankelijk met een daling. In de afgelopen week stabiliseerden de noteringen zich, doordat de weermodellen aangaven dat de temperatuur in de tweede helft van januari kon dalen in de richting van het langjarig gemiddelde. 

De temperatuur daalt meer naar het langjarig gemiddelde voor de tijd van het jaar. De gasvraag kan daardoor toenemen. Mede omdat de elektriciteitsproductie uit windenergie wat lager kan gaan uitvallen.

Voor de daggasprijs wordt weinig beweging verwacht. Ondanks dat de spotprijs voor gas in Europa gedaald is tot onder het Aziatische prijsniveau blijft het LNG nog steeds overvloedig naar Europa komen. Tweederde deel van de Amerikaanse LNG-export komt momenteel naar Europa. Het prijsverschil is blijkbaar (nog) niet voldoende om de koers van Europa naar Azië te verleggen.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.