De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Afgelopen week

Gas 6 april13 AprilElektriciteit6 april13 april
TTF Daggas43.343.9Base Mei 23105.7
101.9
TTF Mei 2343.142.0Peak call 24147.9152.7
TTF call 2453.056.3Base call 24136.9137.5

Stroomoverschotten in Paasweekend

Op 7 april bereikten de Europese gasvoorraden vermoedelijk hun laagste vulgraad van het seizoen, met slechts 55,33% van de bergingen gevuld volgens Gas Infrastructure Europe (GIE). Sindsdien is er weer netto gas toegevoegd aan de voorraden, waarbij Nederland al vanaf 30 maart een bijdrage levert. Met de uitbreiding van het werkvolume van de Bergermeer-opslag met 2,5 TWh per 1 april, daalde de Nederlandse vulgraad even tot 58%, maar inmiddels nadert deze weer de 60%. In maart bedroeg het gemiddelde uurprijsniveau van de EPEX spotmarkt €104,5/MWh, terwijl de piekuren (8-20 uur) fractioneel hoger waren met €104,7/MWh, voornamelijk door de productie van wind- en zonne-energie die het uurprijsniveau in de laatste week van maart aanzienlijk verlaagden.

ENTSO_G, de vereniging van Europese gasnetbeheerders, heeft berekend dat onder gelijkblijvende omstandigheden een vulgraad van 90% op 1 oktober kan worden bereikt. Hiermee zou het EU-doel een maand eerder dan gepland worden gehaald. Verschillende scenario’s zijn doorgerekend voor de volgende winter, waarbij aan verschillende knoppen wordt gedraaid: temperatuur, gasvraag en (Russisch) gasaanbod. Bij een gemiddelde winter, een gelijkblijvend gasaanbod en een gasvraag rond het vijfjarig gemiddelde is het realistisch om de gewenste vulgraad van 30% te halen op 1 april 2024. Desalniettemin blijft de markt gevoelig voor risico’s, zoals het volledig wegvallen van Russisch gas of een uitzonderlijk koude winter, die de scenario’s minder rooskleurig maken.

Met de toenemende lengte van de dagen speelt zonne-energie een steeds grotere rol in de vorming van de EPEX-prijzen. Op zeer zonnige dagen wordt tussen 13.00 en 14.00 uur al 13 GWh aan zonnestroom opgewekt, waardoor de uurprijzen op dergelijke dagen direct na de ochtendvraagpiek onder €100/MWh duiken. Als ook de wind meedoet, dan kelderen de uurprijzen zelfs richting €0/MWh. Van vrijdag tot en met zondag stond er relatief weinig wind, waardoor de gemiddelde dagprijs niet onder €100/MWh uitkwam. Vanaf maandag nam de windkracht echter toe, wat resulteerde in meerdere negatieve uurprijzen, waarvan sommige zelfs rond de -€50/MWh stonden, de laagste tot nu toe dit jaar. De afnemende windkracht zorgde ervoor dat de prijzen donderdagavond weer stegen tot ongeveer €150/MWh.

Volgende week slaat het weerbeeld om en gaan we naar rustig lenteweer toe. De 20 graden Celsius wordt zelfs weer aangetikt en de zon laat zich volop zien. De windkracht neemt wel af ten opzichte van deze week, maar er wordt toch nog regelmatig windkracht vier op land verwacht. Voor de EPEX-prijzen betekent dat een veel kleinere kans op negatieve uren. Dit weekend en de werkdagen daarna worden nu net boven 100 €/MWh verhandeld. Daggas lijkt stabiel te blijven rond 43 €ct/m3.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.