Tussenpersoon moet van rechter een groot deel van de te hoge opzegvergoeding betalen aan haar “klant”.

bye

Rechtszaak zorgplicht tussenpersoon bij energiecontract (bron: Energeia).

Een zakelijke klant besloot in 2015 via een tussenpersoon van energieleverancier Energiedirect over te stappen naar leverancier Essent. Begin 2016 kreeg de klant een grootverbruikersaansluiting in plaats van een kleinverbruikersaansluiting. Daarvoor sloot de tussenpersoon een nieuw contract, met weliswaar dezelfde tarieven als eerder, maar uitgaande van een elektriciteitsverbruik van 191.394 kWh. Het verbruik volgens de jaarafrekening van 2014/2015 was 57.458 kWh. Daarnaast heeft de tussenpersoon verzuimt aan te geven dat de opgewekte zonnestroom niet gesaldeerd mocht worden bij grootverbruik alsmede dat de opbrengst hiervan veel lager is dan bij kleinverbruik.

Gevolg klant boos zegt op en ontvangt een boete van 13K. De rechtbank vindt dat de tussenpersoon had moeten zien dat het verbruik veel te hoog was ingeschat. De tussenpersoon heeft de taak om te controleren of het afgesloten contract wel overeenkomt met de reële situatie. Dat heeft de tussenpersoon nagelaten en moet om deze reden tweedere van opzegboete betalen.

Een tussenpersoon wordt te vaak toegepast bij zakelijke klanten en lijkt voordelig en onafhankelijk te zijn. Maar wist u dat u veel meer kunt besparen door zelf een keuze te maken direct bij een echte leverancier? Hoe minder schakels ertussen zitten hoe beter. Elke schakel zoals een collectief, een tussenpersoon of een veiling kost geld en voegt tegenwoordig niets meer toe. De onafhankelijkheid is ver te zoeken want een tussenpersoon brengt haar klanten veelal onder bij de leverancier die het meeste biedt.

Wees kritisch en zeg bye bye tegen de tussenpersoon.

VanHelder werkt niet samen met tussenpersonen, energiecollectieven en energieveilingen omdat wij niet bereid zijn om klanten te kopen, de klant helder advies willen geven en liever in direct contact staan met onze zakelijke klanten.