De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

De daggasprijs was de afgelopen week lager dan gedacht. De oorzaak hiervan waren de hoge temperaturen, de lockdownmaatregelen en het grote aanbod van vloeibaar gas. De APX-prijs is in tegenstelling tot de voorgaande weken niet onder de nul gekomen.

De olieprijs liet dinsdag plotseling een stijging zien vanwege de productiebeperkingen die vanaf 1 mei zijn ingegaan. Volgens de becijfering van de investeringsbank Goldman Sachs is de olievraag met 2,5 miljoen vaten er dag gestegen ten opzichte van het dieptepunt in april. Op hetzelfde moment stemde de olie-regulator Railroad Commission of Texas tegen de gedwongen productiebeperkingen. Texas is de belangrijkste oliestaat van de VS. Met name de kleinere producenten hadden de hoop dat de productie beperkt diende te worden.

De lange termijnprijzen zijn vrijwel gelijk gebleven als we de weken vergelijken. Van dag tot dag zit er vrij veel beweging in. Dit is ook zichtbaar bij de steenkoolprijs. Vorige week was er veel handel in emissierechten gezien het de laatste week was dat er gehandeld kon in de emissies van 2019. De vraag was deze week erg laag en daardoor is er een psychologische grens in de prijs bereikt.

De International Gas Union publiceerde vorige week hun LNG-terugblik over het afgelopen jaar. In 2019 is er ruim 480 miljard m3 vloeibaar gas geleverd, dit is een toename van ruim 55 miljard m3. Verschillende Europese landen, waaronder Nederland, heeft meer gas geïmporteerd dan in 2018. Qatar is de grootste producent van LNG. Verder zijn Australië, de VS, Rusland en Maleisië grote producenten. Het gas wat Nederland importeerde, bijna 8 miljard m3, is hoofdzakelijk afkomstig uit Rusland en de VS.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Volgende week zullen we eenzelfde beeld op de APX-beurs zien als deze week. Vanaf zondag zal er minder zonproductie zijn en zal de temperatuur dalen. De wind zal wel meer aantrekken. De vraag naar energie zal de komende week niet drastisch toe gaan nemen.

Lange termijnprijzen

De lange termijnprijs voor elektriciteit blijft onzeker.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

De korte termijnmarkt blijft naar verwachting stabiel. Volgens analisten is de bodemprijs voor Noorse gasproducenten om break even te draaien 5 €ct/m3. Indien de prijs enkele dagen onder de 5 €ct/m3 zakt, zal Noorwegen de gaskraan dichtdraaien. Naar verwachting zal dat niet deze week gebeuren. In West-Europa komen de komende weken 35 LNG-tankers binnen. Momenteel is er nog voldoende ruimte in de gasopslagen. De korte termijnprijzen komen echt onder druk indien de voorraden vol raken.

Lange termijnprijzen

Gazprom kondigde vorige week aan dat ze ca. 17% minder gas zullen exporteren naar Europese landen. De oorzaken liggen in de afgenomen gasvraag en de concurrentie van vloeibaar gas vanuit Qatar en de VS. De Duitse regering is van plan om voor de NordStream2-pijpleiding een uitzondering te maken op de EU-regels nl. dat de eigenaar van een pijpleiding die leiding niet zelf mag exploiteren. Tot 8 mei kan hierop gereageerd worden. Het Russische schip wat de leiding aanlegt is aangekomen in de Oostzee. De opleverdatum wordt eind 2020 of begin 2021 verwacht.