De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

marktupdate week 9

Terugblik op de afgelopen week

De korte termijnprijzen reageerde vooral op de weerberichten. Door de storm werd de aanvoer van LNG tot dinsdag beperkt. Intussen komen de schepen weer aan en dat zorgt voor een lagere dagprijs. Dit is vooral te zien in de prijzen van maart 2020 en de zomer. Ondanks dat de temperaturen volgende week gaan zakken, zal dit weinig doen met de prijs. Er komen namelijk weer LNG-schepen aan, wat zal zorgen voor een overschot. De aanvoer van LNG bepaald steeds meer de dagprijs van het gas.

Op de APX-beurs zien wij ook lage prijzen, gisteren (donderdag) was de enige uitschieter. Deze week hoefde er geen noodvermogen afgeroepen te worden door TenneT.

Ook op de lange termijnmarkten zien we een daling, veroorzaakt door het Coronavirus, de overschotten en de grondstoffenmarkt. De rest van het jaar wordt ook een hoge LNG-aanvoer verwacht en dat zorgt ervoor dat de gasprijzen momenteel erg laag zijn. LNG zal blijven komen omdat de gasprijzen in de rest van de wereld nog lager zijn en de handelaren hier dus meer krijgen voor hun LNG. Dit heeft ook gevolgen voor het Groninger gasveld, daar hoeft nu minder uit gehaald te worden dan het maximum gestelde door minister Wiebes. Ook komt dit door het bericht van Engie die zegt dat de levering van laagcalorisch gas in België en Frankrijk sneller kan worden afgebouwd dan gepland.

De elektra prijzen voor komende jaren zijn gedaald. Dit zorgt ervoor dat wij lagere prijzen hebben dan in Duitsland, dit is erg ongebruikelijk en wordt veroorzaakt door de lage gasprijzen.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

De dag gasprijs zal naar verwachting nog verder gaan dalen. Komende week zal er een grote aanvoer dan LNG-schepen zijn, er komen namelijk drie schepen aan op de Gate-terminal. Dit effect zal sterker zijn dan de lagere temperatuur.

Lange termijnprijzen

Het Coronavirus zorgt voor veel onzekerheid op de markt, hierdoor is het lastig om te zeggen wat de prijzen gaan doen!

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

De APX-prijzen zullen naar verwachting op niveau blijven. De hogere prijzen van gisteren (donderdag) zullen eenmalig zijn. Het weekend zal weer de nodige wind bevatten en daarmee zal er een lage prijs zijn. Na het weekend neemt de wind weer wat af en zullen de prijzen weer wat hoger zijn.

Lange termijnprijzen

Ook op de lange termijn elektriciteitsmarkt zorgt het Coronavirus voor onzekerheid. Het is dus even afwachten wat de prijzen gaan doen.