De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

aandelenbeurs stort in

Terugblik op de afgelopen week

De energiemarkten waren zoekende naar een nieuwe richting. Er waren flinke prijsbewegingen, maar niet zo heftig als midden september. Woensdagmiddag kwam er een prijsdaling als gevolg van de wereldwijde vertragende economische groei. Dit had effect op de grondstofprijzen, maar ook op de aandelenmarkten. Deze daalden namelijk met enkele procenten. De wisseling van het gasjaar heeft weinig impact gehad.

Dinsdag was er een prijsstijging bij gas te zien doordat er in Noordwest-Europa koud weer is voorspeld. Toen woensdag de grondstofprijzen fors daalde, daalde gas mee. Het forse prijsverschil tussen november en december bleef overeind. De LNG aanvoer blijft hoog. De Gate terminal is nog voor 93% vol en dat terwijl er volgende week nog een schip verwacht wordt. Om hier ruimte voor te maken zou er per dag 6 miljoen m3 op het net gezet moeten worden. Engeland kampt ook met dit probleem, er is ook daar meer aanvoer dan vraag.

De APX prijs is weer gaan stijgen na de daling van vorige week. De prijzen schommelen aardig op en neer. Er is met het begin van de week een prijsstijging van 11% opgetreden, maar in vergelijking met 14 dagen geleden is het een stijging van 3,3%.

Voor het lange termijn zijn de prijzen gedaald. De reden hiervan is voornamelijk de olieprijs die flink is gaan dalen. De markt blijft onzeker door de problemen met de Franse kerncentrales. Toch hadden wij in tegenstelling met de Fransen wel te maken met een daling van de elektra prijzen.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de spotmarkt verwachten wij stabiele prijzen. De vraag naar gas zal door het koudere weer toenemen. Maar omdat we heel veel LNG beschikbaar hebben zullen we in de prijzen niks merken. Het onderhoud aan de Noorse gasvelden is afgerond, maar voor de komende weken moeten we wel rekening houden met een stijging van de daggasprijzen.

Lange termijnprijzen

Op de lange termijn verwachten wij dat de prijzen blijven dalen. Als we de weersvoorspellingen moeten geloven zal de kou pas begin 2020 toeslaan. Hier wordt op de markt nu al wel rekening mee gehouden.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de APX markt verwachten wij een prijsdaling. De wind- en zinproductie zal komende week goed zijn. Hierdoor zal elektra handelen op prijzen vergelijkbaar met afgelopen week.

Lange termijnprijzen

Op de lange termijn verwachten wij ook dat de prijzen zullen dalen. Meest bepalend lijken de steenkool- en CO2-prijs. Het economische nieuws raakte zowel de steenkool als CO2-prijs, waarbij we verwachten dat steenkool de bodem gaat halen en CO2 hier zelfs al door heen is gebroken.