De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Duitsland

Terugblik op de afgelopen week

Op de APX markt zorgden de hoge temperaturen in combinatie met weinig wind ervoor dat de piekprijzen met de dag verder omhoog gingen. Op woensdag was de APX prijs tussen 8 uur ’s ochtends en 8 uur ’s avonds gemiddeld €55/MWh. De laatste keer dat dit gebeurde was tijdens de hittegolf eind juli. Door de aanhoudende hitte is het koelwater wat opgewarmd en dit heeft ervoor gezorgd dat vorige week maandag een paar kleinere energiecentrales opstartproblemen hadden. In Duitsland en België was meer vraag dan verwacht, import via de buurlanden was daarom ook niet mogelijk.

Op de TTF-daggasmarkt bleek de uitval van Noorse productie weinig effect te hebben in Nederland. Verder waren er geen spannende gebeurtenissen die de prijs beïnvloeden. De daggas prijs was stabiel. Het warme weer in Europa zorgde voor een lichte prijsstijging voor de maanden tot en met december. De levering voor deze maand zwakte het meest af maar ook oktober daalde in prijs. De gasvoorraden zitten nu al voor 95% vol. Dat betekent dat er geen vraag om te vullen is. Dit weekend kwamen er nog twee LNG schepen aan in Gate Terminal, voldoende aanbod dus.

Op de lange termijn was een beperkte dalende prijsbeweging. Op maandag was er geen handel mogelijk wegens Bank Holiday. De handelaren komen weer terug van vakantie, maar de handelsvolumes zijn beperkt. Vanaf woensdag liep de olieprijs weer wat op, terug naar het niveau voor de hittegolf, de steenkoolprijs was stabiel en de CO2-emissierechten schommelden op en neer. De dalende prijs van de CO2-emissierechten had een prijsdrukkend effect op elektra en gas, maar de daling bleef beperkt.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de spotmarkt verwachten wij stabiele stabiele prijzen. Nu het warme weer over is, zal de prijs van daggas weer wat oplopen. Naar verwachting komen er in kwartaal vier voldoende LNG schepen vanuit de VS en zal de Europese export toenemen. Dit zal een prijsdrukkend effect hebben voor december 2019 en kwartaal één van 2020.

Lange termijnprijzen

Ook de lange termijn verwachten wij stabiele prijzen. De handelsoorlog tussen China en de VS is een kat en muisspel tussen twee grootmachten. Er zijn veel tegenstrijdige berichten en geen vorderingen voor een handelsovereenkomst. Daarnaast vertoont de Duitse economie symptomen die wijzen op een recessie. Dit kan prijsdruk veroorzaken. Duitsland is sterk afhankelijk van de export en heeft daarmee vroegtijdig last van een afkoelende wereldeconomie.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de APX markt zullen de prijzen na verwachting gaan dalen nu de hittegolf voorbij is. De prijzen in de ochtend en de avond zullen gaan normaliseren. Het wisselvallige weer heeft naar verwachting alleen invloed op de onbalans prijs. Naar verwachting zal er minder energie opwek uit zon en wind geproduceerd worden.

Lange termijnprijzen

Voor de lange termijn elektra verwachten wij stabiele prijzen, naar verwachting zal het rustig blijven.