De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

marktupdate week 10

Terugblik op de afgelopen week

De markten lijken weer wat rust te krijgen na de eerste impact van het corona-virus. De gasprijzen voor de korte termijn hadden deze week maar een beperkte bewegingen. De termijnprijzen tot en met de komende zomer liggen rond de 9 ect/m3. Dat is iets hoger dan de prijzen van vorige week. LNG-schepen kunnen de Noordwest-Europese havens weer goed bereiken en daardoor is er weer meer aanvoer. De Gate terminal dekt momenteel het grootste deel van de Nederlandse vraag. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat de gasprijs momenteel niet veel hoger ligt dan de prijs van april. De gasvoorraad is nu nog 53% vol en dat is meer dan deze periode vorig jaar.

De APX-prijs laat zich leiden door de weersverwachting. Begin deze week hadden we mild weer en daardoor hogere piekprijzen. De opwek uit wind was deze week een stuk lager, het waaide immers niet meer zo hard. Op de onbalans was het rustig en de prijzen waren ruim onder de APX-prijs. Alleen rond de overgangsuren waren de gebruikelijke pieken en dalen te zien.

Op verschillende markten waren eind vorige week grote verliezen te zien. Veroorzaakt door de angst van het corona-virus en die invloed die het zal hebben op de wereldhandel. Leveringen uit China zijn door bepaalde bedrijven al fors verminderd met als gevolg dat voorraden niet aangevuld kunnen worden. De Europese Commissie vreest dat landen als Italië en Frankrijk door deze druk in een recessie kunnen belanden. Vorig kwartaal was daar al een economische krimp te zien.

De aandelenmarkten daalde eind februari met ruim 10%. De olieprijzen hadden een daling van $9,- de vat (van $59 naar $50). Steenkool had een mildere daling, slechts $3 de ton (van $60 naar $57). Dit prijsniveau is in 2017 voor het laatst gezien. De emissierechten zijn gedaald tot €23/ton dat is het laagste niveau in een jaar tijd.

De rust lijkt terug te zijn gekeerd waardoor de markten zich zijn gaan herstellen. De Amerikaanse Centrale Bank (FED) besloot dinsdag om de rente met 0,5% te verlagen om de economische gevolgen van de virus-uitbraak op te vangen. De laatste keer dat dit gebeurde was aan het begin van de kredietcrisis in 2008. Dit geeft aan dat de FED inschat dat de huidige situatie grote impact zal hebben.

5 en 6 maart vergaderd de OPEC over een verlaging van de olieproductie. Het is voornamelijk afwachten wat Rusland gaat doen, want die heeft tot nu toe de een verdere productieverlaging tegengehouden. Inmiddels is de olieprijs wel weer wat gestegen en daarmee trokken zij steenkool een beetje mee.

Na de daling van vorige week zijn de termijnprijzen van gas en elektra deze week wel weer iets opgelopen.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de korte termijn gasmarkt denken wij dat de prijzen stabiel blijven, maar een lichte daling sluiten wij ook niet uit. Voor komende week wordt er weer warmer weer voorspeld. De daalruimte van de prijs is beperkt.

Lange termijnprijzen

Voor het lange termijn verwachten wij stabiele prijzen. Er zijn geen aanwijzingen die erop kunnen zien dat de prijs gaat stijgen. De kans op een verdere daling is logischer, maar gezien het huidige lage niveau niet te verwachten.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de APX-beurs verwachten wij een daling. Het word wisselvallig weer met meer wind en daardoor zal er meer opwek uit hernieuwbare bronnen zijn. Naar verwachting zullen de prijzen rond de 28 euro per MWh liggen.

Lange termijnprijzen

Ook de lange termijn markt voor elektriciteit zal naar verwachting stabiel blijven. Momenteel is de uitbrak van het corona-virus in volle gang en dat zal invloed blijven hebben op de markten. Momenteel hebben wij 82 besmettingen in Nederland.