De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Stop-loss clicks
Stop-loss clicks
Gas 22 feb29 febElektriciteit 22 feb 29 feb
TTF Daggas23.8925.51Base Apr 2448.8653.20
TTF Apr 2423.0724.865Peak call 2574.44
77.56
TTF call 2527.9929.40Base call 2567.1578.55

Stijging gasprijzen gevolg van stop-loss clicks?

Na een periode van voornamelijk zijwaartse en neerwaartse koersbewegingen, heeft de gasmarkt deze week een opwaartse trend ingezet. Deze opwaartse trend kan deels worden toegeschreven aan de voorspelling van een lage windkracht en de daaruit voortvloeiende relatief koude temperaturen van de afgelopen week. Deze verminderde windkracht resulteert in een toegenomen vraag naar gas.

Naast een toenemende vraag door verandering in temperaturen worden de prijsstijging van de afgelopen dagen verklaard door stop-loss clicks. Door deze clicks worden kooporders getriggerd als de prijs onder een bepaald niveau zakt. Experts melden dat handelaren de afgelopen periode achterover hebben geleund en door middel van deze stop-losses automatisch gaan handelen bij de eerste prijsstijging in weken.

De prijs van elektriciteit is tevens gestegen. De opwaartse trend die deze week zichtbaar was in de handel van emissierechten, is een van de factoren die deze stijging heeft veroorzaakt. Emissierechten zijn, na een periode van neerwaartse trend, gestegen van 53 euro per ton naar ca. 58 euro per ton. Deze stijging werd deels aangewakkerd door een shortpositie in de markt gedurende de afgelopen week, waarbij partijen hun emissierechten met winst konden verkopen. De huidige handelstrend maakt het daarom opnieuw aantrekkelijk om emissierechten te kopen.
De GvO Europese Wind 2024 prijs is de afgelopen week opnieuw verder gezakt naar 2,25 euro per stuk.

In de afgelopen week zijn de gasreserves in Europa verder afgenomen tot een niveau van ruim 63% van de capaciteit. De vullingsgraad in Nederland bevindt zich onder dit niveau, met een percentage van 58%, deze vulgraad is lager als we deze vergelijken met de vulgraaf van hetzelfde moment afgelopen jaar, toen was de vulgraad circa 63%. Daarentegen blijft de vullingsgraad in Duitsland nog steeds hoger dan het gemiddelde in Europa, met een percentage van ruim 69%. Hoewel er twee weken geleden een kortstondige stijging was in de Duitse vullingsgraad, is deze de afgelopen week weer afgenomen.  Er worden nog vier LNG-schepen verwacht bij Nederlandse terminals voor 13 maart.

Gedurende deze periode heeft de Nederlandse gasconsumptie het laagste niveau bereikt van de afgelopen tien jaar. De weersvoorspelling voor de komende weken, met verwachtingen van iets lagere nachttemperaturen en een afname in windkracht, zullen echter naar verwachting de vraag naar gas doen toenemen.              
De Europese Commissie werkt aan een volledige stopzetting van Russische gasdoorvoer via Oekraïne, dit geldt echter wel pas na afgelopen van het huidige contract op 31 december.

De komende weken worden temperaturen boven de seizoennorm verwacht met vanaf eind volgende week meer ruimte voor de zon. Naast meer ruimte voor de zon wordt er ook een lager windaandeel verwacht, dit kan ervoor zorgen dat de gasvraag de komende weken toe zal nemen ondanks de stijgende temperaturen. Gezien de relatief goed gevulde gasvoorraden zal het prijseffect niet uitgesproken zijn.

De Noorse operator Gassco maakte deze week bekend dat er in maart en april extra onderhoud plaatsvindt bij het Kårstø-gasveld. Hierdoor valt er regelmatig 12 miljoen m3/dag weg aan export, op een maximale, totale exportcapaciteit van 350 miljoen m3/dag. Het gaat in totaal om tien blokken van twee dagen waarop het onderhoud plaatsvindt, dus het gaat in totaliteit om 240 miljoen m3. Dit zal ook hebben bijgedragen aan het opwaartse prijssentiment van de afgelopen dagen en de verwachting is niet dat dit nog verdere prijsimpact gaat hebben.