De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

geld toe

Terugblik op de afgelopen week

Afgelopen week is gebleken dat veel windproductie en het importeren van vloeibaar gas niet samengaan. Het was voor de schepen niet mogelijk om aan land te komen, vooral de westkust van Groot-Brittannië had hier veel last van. Ook in Nederland en België zagen we problemen met het binnenhalen van de schepen. In Groot-Brittannië liepen de korte termijngasprijzen hierdoor op dat vloeide door naar andere West-Europese gasmarkten.

Gezien de grote windproductie was er minder behoefte aan elektra uit gascentrales, wat de prijs drukte. Gashandelaren laten zich vooral sturen door de weersverwachting en de LNG-planning, er is daardoor veel handel op de korte termijnmarkt. Gezien er op de lange termijnmarkt weinig richtinggevend nieuws is, is er daar weinig handel. We zagen echter wel een prijsstijging van 4% doordat de korte termijnmarkt de prijs mee omhoog trok.

Storm Dennis heeft in Duitsland voor negatieve prijzen gezorgd en in Nederland was de prijs twee uur negatief. Dit heeft ermee te maken dat wij niet zo afhankelijk zijn flexibele productie van zon en wind. Op het hoogtepunt van de storm moesten de windparken op zee sluiten om schade te voorkomen.

De oliemarkt heeft zich weten te herstellen nadat de berichten over het Corona-virus impliceerde dat het aantal nieuwe ziektegevallen minder hard steeg als voorheen. De Chinese economie is aan het opkrabbelen en reisrestricties zijn in bepaalde delen versoepeld. De OPEC+ landen hebben nog geen besluit gemaakt over de productiebeperkingen die zouden kunnen komen, omdat Rusland hier weinig zin in heeft. Wegens politieke onrust in Libië is de export daarheen stil komen te liggen. Dit zorgt voor een herstel in de olieprijs. Emissierechten en steenkolen vertoonde tegenstrijdige signalen. Veel handelaren hadden verliezen op de markten verwacht, maar de prijs trok juist omhoog.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Wij verwachten komende week stabiele prijzen op de gasmarkt. De komende twee weken blijft de wind en LNG de dienst uitmaken. In Nederland wordt gemiddeld 2,7 GW aan windproductie verwacht. Het zou kunnen dat LNG-tankers andere havens kiezen in Europa wanneer er onstuimig weer wordt verwacht. Tot nu toe lijkt het dat de schepen wachten tot de weerstoestand is verbeterd. De temperaturen blijven boven gemiddeld en dat zorgt ervoor dat de vraag niet zal toenemen. In Groot-Brittannië worden er deze maand nog tien schepen verwacht en in Nederland verwachten wij er nog drie.

Lange termijnprijzen

Wij verwachten een lichte daling voor de lange termijn prijs. Naar verwachting zullen de Europese gasvoorraden eind maart nog voor 60% vol zitten. Hierdoor is er in de zomer minder noodzaak om de gasvoorraden te vullen. Handelaren denken dat de komende periode de gasprijzen voor de zomer alsmaar goedkoper worden. Dit zorgt ervoor dat het voor producenten aantrekkelijk wordt om een voorraad te hebben, zodat ze gas kunnen onttrekken op het moment dat de prijs gunstig is. Dit was te zien op de veiling van de Bergemeer-opslag, hier werd 3 TWh gascapaciteit geveild, maar de vraag was groter dan het aanbod. Dat de LNG-aanvoer de komende jaren overvloedig blijft, wordt gesteund door het feit dat Qatar, de grootste LNG-exporteur ter wereld, vanaf 2023 een twintigjarig contract heeft voor hervergassingscapaciteit bij de Zeebrugge-terminal. Vloeibaar gas kan daar omgezet worden en via de pijpleiding naar de Belgische verbruikers gaan en de omliggende landen. Dit zal samen komen te vallen met de sluiting van het Groninger-gasveld in 2022.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de APX-markt verwachten wij ook stabiele prijzen, er is weinig reden waardoor de prijzen zouden kunnen oplopen.

Lange termijnprijzen

Wij verwachten een lichte prijsdaling. In 2019 werd er in Europa 42% minder steenkool verstookt dan in 2018, dit zorgt voor sombere vooruitzichten. Dit heeft voornamelijk te maken met de lage gasprijzen, waardoor de gascentrales boven de steenkoolcentrales worden gekozen. Naar verwachting is er in de EU 12 miljard m3 meer gas nodig om de steenkolen te kunnen vervangen. Aan deze vraag wordt voldaan door LNG-leveringen vanuit de VS, Rusland en Qatar.

De emissierechtenmarkt lijken op lange termijn ook eerder naar beneden te buigen. In de loop van 2020 worden ca. 115 miljoen Britse CO2-rechten in omloop gebracht als gevolg van de Brexit. Samen met de afname van steenkolen in de Europese energiemix geeft dit druk op deze markt.