De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

verkiezingen engeland

Terugblik op de afgelopen week

De prijzen van gas en elektriciteit zijn flink blijven dalen afgelopen week. Vooral op de korte termijn blijft de prijs onder druk staan. De gaslevering voor de wintermaanden is met bijna 2 cent gedaald. De prijsdaling wordt veroorzaakt door het grote LNG-aanbod op de Europese markt. Daardoor is de Noorse aanvoer onder druk komen te staan. In november was het LNG-aanbod 24% van het totaal en daardoor daalde het Noorse gas naar 19%. Gezien de temperaturen hoger dan normaal zijn, was er ook druk op de elektra prijzen.

De APX-markt was rustig, er waren in de piek geen uitschieters en de prijs lag rond de 50 Euro/MWh. Begin vorige week is er wel sprake geweest van een negatief APX-uurtarief. Op de onbalans was het woensdagochtend wat onrustig. De Maasvlakte 3 centrale van Uniper was ongepland uitgevallen, dat zorgde ervoor dat Tennet gedurende een half uur noodvermogen moest afroepen. De harde wind zorgde geregeld voor een negatieve onbalans. Verder is er weinig gebeurd.

De prijs van elektra op het lange termijn is gedaald doordat hij beïnvloed is door de steenkoolprijs. De reden van de daling is de verminderde vraag, hierdoor opstaan voorraden in Europa en Azië. Als onderdeel van het milieubeleidsplan heeft Zuid-Korea tien steenkoolcentrales gesloten.

De olieprijs heeft een stabiele prijs aangehouden sinds de OPEC+ landen een extra productieverlaging hebben aangekondigd. De bedoeling is de extra productie in de VS te compenseren, om zo de prijs te drukken.

De prijs voor emissierechten beleef op niveau. Het Duitse ministerie van milieuzaken wil dat de rechten die vrijkomen door de uitfasering van steenkoolcentrales van de markt gehaald worden. De markt had deze uitspraak niet verwacht.

De prijs voor emissierechten bleef stabiel rond de Eur 25/ton. Het Duitse ministerie voor milieuzaken pleit ervoor om de rechten die vrijkomen bij een uitfasering van steenkoolcentrales uit de markt te halen. De markt had dit bericht niet verwacht voordat het definitieve plan is gepresenteerd, er is dus nog niets beslist. Het is verder nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn als de woensdag gepresenteerde ‘Europese Green deal’ strategie daadwerkelijk uitgewerkt gaan worden. De doelstellingen om Europa in 2050 ‘klimaatneutraal’ te maken zijn in ieder geval ambitieus.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de korte termijn gasmarkt weten wij niet zo goed wat we kunnen verwachten. Normaal gesproken is de industriële gasvraag aan het einde van het jaar minder. De LNG-aanvoer blijft nu records verbreken en dan vooral in Groot-Brittannië.  Daar staan nog 20 schepen op de planning. In Rusland en Oekraïne zijn stappen gezet de goede richting op gezet om te zorgen dat er voor het einde van het jaar een overeenkomst ligt voor gasdoorvoer richting Europa.

Lange termijnprijzen

Ook de lange termijn gasprijs weten wij niet zo goed wat er gaat gebeuren. Afgelopen week was er een duidelijke daling te zien, zoals al vermeld. Een herstel naar het vorige bodemniveau is niet uit te sluiten.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de APX-markt verwachten wij ook onzekerheid. De temperaturen zouden mild zijn. Wisselvallig weer met veel regen en wind, dit zal de prijzen drukken.

Lange termijnprijzen

Ook met lange termijn gasprijs weten wij niet zo goed wat er gaat gebeuren. Afgelopen donderdag waren er in Groot-Brittannië geweest, wat de gevolgen hiervan zullen zijn, wordt deze week duidelijk in de prijzen.