De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Kou uit de lucht
Kou uit de lucht

Terugblik op de afgelopen week

Gas 8 dec15 decElektriciteit8 dec15 dec
TTF Daggas148.3135.2Base Jan 22385.1
337.4
TTF Jan 22138.9134.7Peak call 23434.9
384.55
TTF call 23139.7134.1Base call 23356.0315.7

Afgelopen week: Het wordt weer wat warmer.

De afgelopen week had Noordwest Europa te maken met een flinke koudegolf, waarbij de temperatuur ruim onder het vriespunt zakte. De temperatuur lag dan ook 6 tot 10 graden onder het langjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Dinsdag 13 december werd in Nederland voor het eerst in bijna twee jaar de een ijsdag vastgesteld, want in De Bilt bleef het kwik de hele dag onder nul.
De gasvraag steeg de afgelopen dagen logischerwijs door de extra behoefte voor verwarming. Tegelijkertijd stond er ook weinig wind, waardoor er extra beroep moest worden gedaan op de gascentrales. Vorige week donderdagochtend (8 december) stegen de kortetermijnprijzen nog tot boven de 150 €ct/m3. Maar toen het bericht kwam dat de Noorse aanvoer de volgende dag grotendeels zou herstellen, zakten daggas- en termijncontracten voor 2023 weer terug naar de 135 €ct/m3.

Tot en met woensdagochtend (14 december) bleven de contracten binnen een kleine bandbreedte bewegen. Met het einde van het koufront in zicht, lijkt de markt voorzichtig opgelucht. Woensdag aan het begin van de middag daalden de gasprijzen voor de korte termijn namelijk tot onder de 130 €ct/m3. Dat is ongeveer 10% lager dan een week geleden.

Wat opvalt is dat vooral de elektriciteitsprijzen voor de korte termijn (en dan vooral de frontmaanden) in vergelijking met een week geleden flink omlaag zijn. Een week geleden was er meer onzekerheid over hoe lang de kou zou aanhouden. Dat dreef de prijs voor de frontmaanden januari en februari 2023 tot boven de 400 €/MWh (wat rond het niveau is van de gemiddelde spotprijs van de afgelopen dagen, zoals hierboven genoemd). Sinds vorige week vrijdag staat er nauwelijks wind. In combinatie met een laagstaande zon is de opwekking uit deze bronnen beperkt. Dat was deze week goed terug te zien in de EPEX spot-uurprijzen. De baseload EPEX-spotprijs voor eerst sinds eind september op de werkdagen weer boven de 400 €/MWh uitgekomen. Toen was de daggasprijs overigens met circa 180 €ct/m3 een stuk hoger dan nu het geval is.

Vanaf het komende weekend lijkt het weerbeeld flink te gaan veranderen. Volgens de laatste weersverwachting zal de wind in het weekend al flink gaan aantrekken tot windkracht 5. En vanaf aanstaande maandag krijgen we een periode met neerslag en een beduidend hogere temperatuur. Dit komt doordat het lage drukgebied dat de huidige kou veroorzaakt naar het oosten zal bewegen. Begin volgende week is de verwachting dat het kwik in Nederland boven de 10 graden zal liggen.

De gasvraag zal daardoor om twee redenen lager gaan uitvallen. De warmtevraag zal aanmerkelijk lager zijn, maar ook zal de elektriciteitsopwekking uit windenergie een deel van de gasvraag doen wegvallen. Er is daarmee ruimte voor een daling van de kortetermijnprijzen van zowel gas als elektriciteit.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.