De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

zachte winter
zachte winter

fgelopen week

Gas 7 dec14 DecElektriciteit7 Dec14 Dec
TTF Daggas39.0034.49Base Jan 24 102.50 88.48
TTF Jan 2439.9634.85Peak call 24 108.01 97.46
TTF call 24 40.50 36.11Base call 24 99.27 89.63

Bijna 10% prijsdaling op 2024-prijzen


De tabellen hierboven laten het al zien; over de hele linie zijn de gas- en elektriciteitsprijzen flink gedaald. Op de gasmarkt staan alle tijdvakken tot eind 2024 bijna 10% lager dan een week geleden. De jaren 2025, 2026 en 2027 zijn respectievelijk 6, 4 en 2% gedaald. Bij elektriciteit is een soortgelijk beeld zichtbaar, alleen zakken de prijzen voor volgende winter (Q4’24-Q1’25) minder hard dan bij gas. Dat kan verklaard worden doordat er in de winter meer (relatief dure) steenkool in de elektriciteitsmix zit. Ook de sparkspreads en de WKK-warmtekosten zijn met eenzelfde ordegrootte gedaald.

Na een korte koudegolf vorige week zijn de temperaturen weer gestegen naar (ruim) boven het seizoensgemiddelde. Volgens de laatste weersverwachtingen houdt dit weerbeeld tot half januari aan. Dit zou gepaard gaan met een matige zuidwestenwind, waardoor ook de windopbrengst ervoor zorgt dat de gascentrales niet op volle kracht hoeven te draaien. Daarnaast kruipen we al richting de kerstperiode, waarin de energievraag sowieso een stuk lager ligt dan gebruikelijk. Aan de vraagkant is er dus al genoeg aanleiding voor prijsdalend sentiment.

De aanbodkant draagt bij aan dat sentiment, want vrijwel op alle vlakken is de situatie beter dan vorig jaar. Er is meer opgesteld zon- en windvermogen, de Franse kerncentrales laten fors herstel zien en de reservoirs bij de waterkrachtcentrales zitten door de natte herfst voller dan voorgaande jaren. De dagelijkse Noorse gas-export staat bovendien weer rond de maximale capaciteit van 350 miljoen/m3 dag en tot begin maart vindt er nauwelijks gepland onderhoud plaats. Het LNG-aanbod blijft achter ten opzichte van vorig jaar, maar gezien de relatief volle gasbergingen en de milde temperaturen is er ook minder noodzaak om meer LNG aan te trekken. De Aziatische LNG-prijzen liggen al enige tijd hoger dan de Europese LNG-prijzen, maar door droogteproblemen in het Panamakanaal nemen de transportkosten toe voor bijvoorbeeld Amerikaanse LNG-producenten (vooral gesitueerd aan de oostkust). Europa blijft daarmee toch een aantrekkelijke bestemming.

Het oplopen van de temperaturen en de andere energiemarkten hebben ook gezorgd voor het dalen van de daggasprijs. Daggas en het januari-contract bewegen in tandem met elkaar en laten week-op-week eenzelfde daling zien.
De gemiddelde EPEX-baseloadprijs tot nu toe in december ligt op ruim 103 €/MWh. Dat is het hoogste (voorlopige) maandgemiddelde sinds april. De koude en relatief windstille omstandigheden hebben de EPEX-prijzen opgedreven. Afgelopen week was het gemiddelde ruim 87 €/MWh, waaraan te zien is dat zowel de gasvraag als de gasprijs lager liggen.  Met name zondag en maandag zakten de uurprijzen ’s nachts weg naar 0 tot 50 €/MWh door de stevige windkracht. De uurprijzen bewogen de rest van de week rond 100 €/MWh.

Tot half januari staan er bovengemiddelde temperaturen op het programma, gecombineerd met aantrekkende windkracht vanaf zaterdag. Richting de Kerst zijn er zelfs stormachtige voorspellingen die gepaard gaan met veel neerslag. Na volgende week is ook de verwachting dat de energievraag afneemt door het begin van de kerstvakantie. Dit geeft mogelijk verdere neerwaartse druk op de daggas- en EPEX-prijzen. Voor dit weekend en de volgende werkweek wordt op dit moment een gemiddelde EPEX-prijs tussen 65 en 70 €/MWh ingeschat en een daggasprijs van 35 €ct/m3.

Het LNG-aanbod is zoals gezegd minder dan vorig jaar rond deze tijd, maar gezien de comfortabele vraag- en aanbodbalans is dat zeker niet problematisch. Tot het einde van de maand komen er nog zes gevulde LNG-tankers aan bij de Nederlandse terminals.