De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Rust
Rust

Terugblik op de afgelopen week

Gas 26 jan3 febrElektriciteit26 jan3 febr
TTF Daggas58.858.8Base Febr 22130.7
135.8
TTF maart 2254.557.04Peak call 24187.5
205.5
TTF call 2460.964.2Base call 24155.2161.4

Er gebeurde de afgelopen week opvallend weinig op de energiemarkten.

Het was opvallend rustig de afgelopen week. Wat uiteraard goed nieuws is. Hopelijk kalmeren de markten nu wat structureler.

Het weerbeeld wisselde sterk de afgelopen week. Van vrij frisse, windstille dagen naar relatief warme en onstuimige omstandigheden. Dat zagen we ook terug in de EPEX-prijzen, waarbij de gemiddelde dagprijs fluctueerde van iets meer dan 100 €/MWh naar ruim 165 €/MWh. Ook op uurniveau waren de verschillen groot: de eerste uren op maandag noteerden prijzen rond 0 €/MWh terwijl dinsdagavond de 200 €/MWh werd aangetikt. Tennet heeft woensdag 25 januari voor het laatst noodvermogen afgeroepen, sindsdien houden de onbalansprijzen zich redelijk rustig met alleen enkele korte prijspieken.
De daggasprijs beweegt beperkt de laatste dagen. Een kort koudefront vanaf eind volgende week laat de prijs al iets oplopen, maar week-op-week zijn het prijsbewegingen van ‘slechts’ enkele centen. Een paar jaar geleden zouden dit enorme prijsschokken zijn geweest, maar inmiddels zijn dit relatief kleine prijsrimpelingen geworden.

De Aziatische en Europese gasprijzen blijven om elkaar heen bewegen, waardoor er nog geen duidelijke ‘pull’ is richting Azië. Zeker voor Amerikaanse LNG-producenten weegt de langere reis voorlopig niet op tegen de iets hogere prijs aldaar. Zoals gezegd staan er bij de Europese terminals tientallen aanlandingen gepland voor de komende twee weken. De lagere temperaturen vanaf volgend weekend gasvraag aanjagen, maar dit is niet ongewoon voor de tijd van het jaar. Er gaat een beperkt prijsopdrijvend effect van uit op de gasprijzen, maar zo lang de vrieskou niet doortrekt naar maart is dit waarschijnlijk van korte duur. Tegelijk met het koudefront valt ook de wind grotendeels weg. Dat stuwt de verwachtingen van de gemiddelde EPEX-prijzen voor volgende week omhoog naar 160 €/MWh.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.