De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

Gas 26 jan2 febElektriciteit 26 jan 2 feb
TTF Daggas89.6075.40Base maart 22210.80188.05
TTF maart 2289.2075.55Peak call 23147.00150.65
TTF call 2351.0050.05Base call 23131.00132.60

Vulgraad gas op orde

De gasprijzen tot en met de volgende winter gingen dinsdag omlaag met ongeveer 10 €ct/m3. Dit werd toegewezen aan toenemende gasleveringen van GazProm en trok de Russische export via Nord Stream 1 aan, waardoor (West-)Europa zich minder zorgen maakte over tekorten op de korte termijn. De hoge temperaturen en de stormachtige weersomstandigheden droegen ook bij aan de prijsdalingen. Enkele Nederlandse windparken moesten maandag zelfs afschakelen tijdens storm Corrie.

Warm weer en LNG helpen gasvoorraden
Eind januari waren de Europese gasbergingen voor 34% gevuld, wat een volume van 33,6 miljard m3 betekent. Dat is lager dan het gemiddelde van 2018 t/m 2021. In januari werd 571 miljoen m3/dag onttrokken aan de voorraden, flink hoger dan de 486 miljoen m3/dag in december. Op dit tempo zijn de voorraden eind maart leeg. De verwachting in de markt is echter dat er in maart mogelijk alweer volume geïnjecteerd kan worden, mits lagere temperaturen uitblijven en het LNG-aanbod op peil blijft.

Zomercontracten stevig aan de prijs
Dit zorgt ervoor dat er komende zomer veel behoefte is aan gas, en dat blijkt ook uit de prijzen. De kwartaalcontracten van Q2’22 t/m Q1’23 ontlopen elkaar vrijwel niets, terwijl de zomercontracten doorgaans enkele centen lager noteren dan de wintercontracten. Hetzelfde beeld zien we op de elektriciteitsmarkt. De prijzen werden daar deze week omlaag geduwd door de prijsdalingen bij gas. Er kwam opwaartse druk uit de emissierechtenmarkt, waar de prijzen woensdag stegen van 89 naar ruim 94 €/ton, een prijsrecord. Dit werd gedreven door een voorstel vanuit de Europese Commissie om gratis emissierechten sneller uit de markt te halen.

EPEX-markt betrekkelijk stabiel
Op de EPEX-markt was het daggemiddelde de hele week onder 200 €/MWh. De hoge temperaturen, stevige windproductie en LNG-aankomsten hielden de uurprijzen in een bandbreedte tussen 150 en 250 €/MWh.

Vooruitblik

Gas en elektriciteit korte termijn
Aan het weerbeeld verandert weinig de komende week. Het KNMI geeft aan dat de temperatuur rond of boven het langjarig gemiddelde blijft bewegen. Tot en met dinsdag laat de wind zich ook flink voelen, met kracht 4 op land en 6 aan de kust. Tussen 1 en 10 februari mag de Gate-terminal waarschijnlijk acht LNG-tankers verwelkomen, waardoor er een gezonde bodem zit onder het gasaanbod. De Russische gas-export blijft onzeker en er wordt van dag tot dag bekeken wat de ontwikkelingen zijn. Op basis van de huidige vraag/aanbod-verhouding verwacht de markt een daggasprijs rond 75 €ct/m3. De EPEX-prijzen worden dit weekend op 130 €/MWh ingeschat en in de werkdagen daarna gemiddeld rond 215 €/MWh.

Gas en elektriciteit lange termijn
Naarmate de krapte op de diverse markten blijft voortduren, is de verwachting dat we eenzelfde ontwikkeling blijven zien als de afgelopen weken: de contracten tot en met komende winter worden vooral gestuurd door weersomstandigheden en (LNG-)gasflows en de langere termijn trekt langzaam naar de korte termijncontracten toe. De algehele richting is erg lastig in te schatten, omdat het aanbod zeer onzeker is. Zowel qua pijpleidinggas als LNG-gas is er relatief weinig voor de lange termijn vastgelegd en het is al lang geen gegeven meer dat Rusland wel extra gas stuurt als de prijzen interessant genoeg zijn. De ophanden zijnde uitbreidingen van Amerikaanse LNG-productiefaciliteiten geven de komende jaren wellicht lucht aan de krappe Europese gasmarkt.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.