De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

warm winterweer
warm winterweer

Afgelopen week

Gas 30 Nov7 DecElektriciteit30 Nov 7 Dec
TTF Daggas42.4139.00Base Jan 24107.10102.50
TTF Jan 2442.5839.96Peak call 24111.00108.01
TTF call 2442.5240.50Base call 24102.0199.27

Gasvoorraden afgelopen week verder aangesproken

De eerste koudegolf van het seizoen heeft Europa bereikt wat de vraag naar warmte heeft doen toenemen. Dit zou de gasprijzen omhoog moeten sturen, desondanks zijn de gastermijnprijzen juist gedaald. De meeste gastermijnprijzen zijn gedaald in de afgelopen week, met uitzondering van TTF jaar 2026, die licht is gestegen. Vorige week handelde de TTF daggasprijs nog voor 41,6 euro/MWh, momenteel handelt die voor 39,1 euro/MWh. Deze daling laat zowel de anticipatie op het koude weer, wat vorige week al was voorspeld, als het vertrouwen in het aanbod zien. Dit vertrouwen komt mede door een goed Noors aanbod, goede LNG-aanvoer en de op voorhand goed gevulde gasvoorraden.

De gasvoorraden in Europa zijn de afgelopen week verder gedaald, tot net onder de 93%. Verder is de Nederlandse gasvoorraad gedaald tot net iets onder de 91%. De koude temperaturen van de afgelopen week hebben ervoor gezorgd dat de Europese gasvoorraden zijn afgenomen.

Waar de EPEX-prijzen aan de hoge kant zijn, zijn alle OTC-prijzen gedaald ten opzichte van 30 november. Deze afname is het gevolg van de stabiele elektriciteitsproductie uit kernenergie in Frankrijk en de gedaalde emissierechtenprijs.

In november lag de gasvraag in Europese landen bijna 19% onder het gemiddelde ten opzichte van het gemiddelde in 2017-2021. Vooral door de groei van groene energieproductie, waardoor er minder stroom door middel van gas moet worden opgewekt

Vanwege de lage temperaturen zijn de gemiddelde EPEX-prijzen nog steeds aan de hoge kant t.o.v. het jaargemiddelde. In de afgelopen week varieerden de EPEX-uurprijzen op werkdagen doorgaans tussen 79 en 178 euro/MWh. De prijzen in het weekend waren niet lager dan de prijzen doordeweeks met gemiddelde prijzen van boven de 100 euro/MWh. Dit kwam vooral door de vrijwel windstille en donkere omstandigheden.

Afgelopen zondag was er een uitval bij de kerncentrale van Borsele, wat resulteerde in een verlies van 485 MW. Gelukkig kon dit worden opgevangen dankzij voldoende flexibel regelvermogen, waardoor de impact op de markt beperkt bleef. Er was slechts één piek in de onbalansmarkt, die plaatsvond rond 15:15 uur en opklom tot meer dan 1800 euro/MWh.
Naar verwachting zullen we het koude weer achter ons laten. Vanaf vrijdag worden aanzienlijk mildere temperaturen verwacht, en vermoedelijk zullen we de gehele maand december met temperaturen blijven die bovengemiddeld zijn voor het seizoen.

Voor de aankomende dagen wordt regen met mildere temperaturen verwacht, terwijl de wind verder iets aantrekt en er beperkt zon zal zijn. Zaterdag wordt windkracht 5 op land verwacht.

Er worden voor 20 december nog 4 LNG schepen verwacht op de Nederlandse terminals in Rotterdam en de Eemshaven. Met de stabiele toevoer van LNG en via pijpleidingen, en mildere temperaturen lijkt het erop dat we een kalme week tegemoet gaan.

De hogere temperaturen vanaf vrijdag worden veroorzaakt door de aantrekkende wind vanuit het zuiden/westen. In de loop van volgende week zwakt de wind naar verwachting weer iets af. Voor dit weekend wordt een gemiddelde EPEX-prijs rond 55 €/MWh verwacht en voor de weekdagen daarna rond 90 €/MWh.