De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Winters
Winters

Afgelopen week

Gas 23 Nov30 NovElektriciteit 23 Nov 30 Nov
TTF Daggas46.1642.41Base Jan 24116.27107.10
TTF Jan 2447.6542.58Peak call 24118.70111.00
TTF call 2447.4942.52Base call 24111.60102.01

De gas termijnprijzen zijn de afgelopen week gestaag gedaald. Tot en met het eerste kwartaal van 2025 daalde de gasrijzen met ongeveer 3ect/m3. Vooral het contract voor december 2023 is deze week flink gedaald. Vorige week handelde dec’23 voor ongeveer 46,7 ect/m3, terwijl het contract deze week een prijs noteerde van circa 42 ect/m3. De aanhoudend hoge opslagniveaus in Europa, dalende stroomprijzen en voorspelde milde weersomstandigheden richting het einde van december en begin januari hebben duidelijk invloed gehad op deze bearish trend in de handel.

De gasvoorraden in Europa is de afgelopen week verder gedaald, tot net onder de 97%. De Nederlandse voorraad is tevens verder gedaald tot net iets boven de 96%. De koude temperaturen zullen er de komende periode voor zorgen dat de Europese gasvoorraden aangesproken blijven worden.
De prognose voor komende week voorspelt opnieuw koude temperaturen die naar verwachting minstens 3 graden onder het seizoengemiddelde zullen liggen. Bovendien zal de windkracht naar verwachting op een relatief laag niveau blijven, rond de 3,8 GW. Echter, vanaf 11 december wordt een ommekeer voorspeld met mildere temperaturen die iets boven het gemiddeld voor dit seizoen zullen uitkomen. Tegelijkertijd wordt ook een stijging verwacht in de windenergieproductie, naar ongeveer 5,1 GW vanaf week 50.

Er is een opvallende daling zichtbaar geweest in de temperatuur van afgelopen week, wat een directe impact heeft gehad op de gemiddelde EPEX-prijzen. Op 23 november werden de baseload-prijzen gemiddeld vastgesteld op 89,23 euro/MWh, terwijl de peakload-prijzen toen rond de 114,11 MWh lagen. Vandaag, 30 november, registreert het EPEX-niveau het hoogste daggemiddelde sinds 7 februari van dit jaar. De gemiddelde peakload bedraagt 217,49 euro/MWh en een gemiddelde baseload 168,83 euro/MWh.

Voor de komende dagen worden aanhoudende koude temperaturen verwacht. Naar het einde van volgende week wordt echter een verschuiving voorspeld naar meer regen en mildere temperaturen. Deze weersverandering zal ongetwijfeld directe invloed hebben op de EPEX-prijzen.

Het lijkt erop dat de aanhoudende koude temperaturen zich tot halverwege volgende week zullen voortzetten. We kunnen verwachten dat de temperaturen overdag rond de 3 dagen liggen, terwijl ‘s nachts lichte vorst wordt voorspeld. Naar het einde van volgende week wordt een verandering voorspeld met mildere temperaturen gecombineerd met weinig wind. Vanaf 11 december worden zelfs temperaturen voorspeld die boven het gemiddelde van dit seizoen komen.
De lagere temperaturen gedurende de komende dagen, gecombineerd met een laag aandeel windkracht, zullen hoogstwaarschijnlijk leiden tot hoge spotprijzen.

De uitkomst van de OPEC+ bijeenkomst die vandaag plaatsvindt heeft directe impact op de handelsbewegingen in de oliemarkt. Eventuele productiebeperkingen kunnen de dalende trend die de afgelopen maanden zichtbaar is remmen.

Naar verwachting zullen de Nederlandse gasvoorraden de komende week mondjesmaat worden aangesproken. Er worden voor de jaarwisseling nog 8 LNG schepen verwacht op de Nederlandse terminals.