De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

Gas eurcent/m310 nov 17 novElektra in Euro/MwH10 nov 17 nov
TTF Daggas96.0090.05OTC Base Dec 21220.00209.90
TTF Dec 202192.50
91.80OTC peak call 22156.00163.80
TTF call 2254.3054.85OTC base call 22 139.00140.00

Het blijft allemaal volatiel !!!

Tegenstrijdige krachten vechten om de richting op de energiemarkten. Toenemende lockdown maatregelen, flinke aanbod van LNG en de weervoorspellingen die een zachte December maand voorspellen hebben een dempend effect op de prijzen anderzijds stijgen prijzen enerzijds doordat er nog nauwelijks extra gas uit Rusland komt en anderzijds de tegenvallende wind productie door het feit dat er nog geen onstuimige herfst is geweest. Deze krachten hebben de prijzen op weekbasis in balans gehouden. Van donderdag tot maandagochtend zakten de prijzen waarna deze in de loop van de week weer opliepen.

In de nacht van dinsdag op woensdag maakte het Australische KNMI bekend dat het weerfenomeen “La Niña” nu officieel is vastgesteld in het gebied rond de Stille Oceaan. Dit wordt op het noordelijk halfrond vooral geassocieerd met een strenge winter. Ook dit zorgt voor onrust in de markt.

De EPEX-uurprijzen komen op werkdagen nauwelijks meer onder 150 €/MWh, ook niet in de traditioneel lager geprijsde nachtelijke uren. Bij een gebrek aan wind komen de uurprijzen overdag ruim boven 300 €/MWh uit, zoals we deze woensdag zagen. De daggemiddelden zitten zo rond de 200 €/MWh, met uitzonderingen op zondag (146,76 €/MWh) en op woensdag (254,01 €/MWh).

De onbalans was net als vorige week vrij piekerig, waarbij regelmatig prijzen van ruim 500 €/MWh werden genoteerd. De pieken hielden echter telkens kort aan, waardoor Tennet geen noodvermogen heeft afgeroepen.

De kortetermijncontracten lieten deze week vooral een zigzaggende beweging zien, maar bij de langetermijncontracten zien we een duidelijkere stijgende lijn. Dit wordt ondersteund door een stijgende kolen- en emissierechtenprijs. Een gemiddelde kolencentrale in Duitsland maakte op 21 november ca. 86 €/MWh winst, daarin is de prijs van emissierechten meegerekend. Een gemiddelde gascentrale draaide daarentegen ca. 26 €/MWh verlies. Dit zorgt ervoor dat alle beschikbare kolencentrales inmiddels volop actief zijn en dat de vraag naar steenkool toeneemt. Het 2022-contract stond begin november nog even onder 100 $/ton, maar is inmiddels opgelopen tot ruim 130 $/ton

De emissierechtenprijs maakte woensdagmiddag een flinke sprong toen berichten doorsijpelden dat er in Duitsland een coalitie gevormd was tussen SPD, De Groenen en FDP. Hierin wordt een prijsbodem van 60 €/ton voor emissierechten en een vervroegde kolen-exit per 2030 (i.p.v. 2038) beoogd. Volgens analysebureau ICIS  zorgt dat in 2030 voor een elektriciteitprijs die structureel 5 €/MWh hoger ligt dan nu. De emissierechtenprijs brak gelijk door de 70 €/ton heen en sloot de dag af op 72,91 €/ton. In hetzelfde akkoord wordt ook gesproken over een groei naar 30 GW off-shore wind (momenteel 8 GW) en 200 GW zon (momenteel 58 GW) in 2030.

Vooruitblik komende weken

De Nederlandse gasvoorraad is de laatste dagen stabiel gebleven rond een vulgraad van 65%, maar het frisse weer zorgt ervoor dat er op een hoger tempo gas onttrokken wordt. Op 19 november was het slechts 4 miljoen m3/dag, maar op 23 november al 45 miljoen m3 per dag. De komende week wordt er minder LNG verwacht, waardoor de verwachting is dat de voorraden verder zullen afnemen. De temperaturen duiken dit weekend ruim onder het langjarig gemiddelde, maar lopen volgende week weer op richting 8 graden Celsius. Na een onstuimige vrijdag neemt de windkracht op zaterdag en zondag flink af. De werkdagen van volgende week zien er vrij donker en druilerig uit, waarbij de wind de EPEX- en daggasprijs mogelijk wat omlaag drukt.

De kortetermijncontracten zijn zeer gevoelig voor allerhande nieuwsberichten, van weersvoorspellingen tot NordStream2-berichtgeving. Op basis van het huidige vraag- en aanbodplaatje is er weinig reden om heftige prijsbewegingen te verwachten, maar in de huidige nerveuze markt is dit erg lastig te voorspellen. Een milde decembermaand kan wellicht voor wat verlichting zorgen.

Zoals gezegd komt het OPEC+-verband op 2 december weer samen om de huidige stand van zaken in de oliemarkt door te nemen. Ondanks de druk van landen als de VS houdt de OPEC voorlopig vast aan de geleidelijke maandelijkse productieverhoging van 400.000 vaten per dag.

Het is verder interessant om te zien hoe de Duitse coalitie zich gaat positioneren in de komende maanden. Er zijn enkele uitgangspunten geformuleerd, die nu geconcretiseerd moeten gaan worden. Dit heeft naar verwachting vooral impact op de emissierechtenmarkt, en daarmee ook op de elektriciteit- en gasmarkt.


Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.