De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

De APX-prijzen waren zoals verwacht afgelopen week gemiddeld wat lager dan de week ervoor, vooral in de peakuren. Er waren echter wel behoorlijke prijsverschillen per uur: zo was zondag het gemiddelde rond 35 euro/MWh, maar was er een uur in de avond met ruim 80 euro/MWh. Er was niet echt een verband met het weer, want veel wind op zondag ging gepaard met lage APX prijzen en hoge onbalans terwijl maandag de wind net zo hard waaide, maar de APX prijzen hoog waren en de onbalans lager. Vanaf woensdag is de wind wat gaan liggen, maar is er niet veel veranderd aan APX- of onbalansprijzen. Eigenlijk zijn de onbalansprijzen de hele week al behoorlijk beweeglijk zonder echte duidelijke reden.

De TTF-daggasprijs is tot en met dinsdag omlaag gegaan, maar woensdag tikte deze weer omhoog door het algehele opwaartse sentiment door de verkiezingen in de VS. Tekort aan gas door lage LNG uitstroom en hoge vraag leidde ertoe dat de gasvoorraden moesten bijspringen voor de eerste keer deze week. Dit leidde tot een herstel van de prijs voor daggas en gas voor de frontmaanden van plus minus 0,5 ct/m3.

De olieprijs raakte eind vorige week even haar bodem kwijt onder invloed van onverwachte hoge voorraden en strengere coronaregels in heel Europa. Vrijdag tikte de prijs voor jan21 de 38 dollar/vat aan. Maandag bleek dat dit een te sterke reactie was en vanaf dinsdag zijn zowel de olieprijs als de financiƫle markten in de ban van de Amerikaanse verkiezingen. De uitslag hiervan is een nek-aan-nek race. De markten reageren vooral stijgend op deze ontwikkeling: in de afgelopen dagen hebben de aandelenkoersen de verliezen van 3 weken ongedaan gemaakt. Zoals de laatste tijd gebruikelijk volgen de CO2 emissierechten de aandelenkoersen, en daar zit intussen een plus van 1,5 euro op ten opzichte van mid vorige week (25,7 euro/ton voor dec21). Ook de olieprijs bewoog hevig: we hebben gisteren zowel 39 als 42 dollar/vat gezien, en het ging hard heen en weer. Vanochtend opent alles weer sterk opwaarts, jan21 staat op ruim 41 dollar/vat. Steenkool trok zich tot vandaag niks aan van dit geweld, maar vanochtend is de prijs toch 0,7 dollar/ton opgelopen onder het algeheel stijgende sentiment. Cal21 noteert nu 54,7 dollar/ton. De OTC elektriciteitsprijzen volgen de grondstofprijzen: eerst behoorlijk omlaag (begin deze week baseload 2021 in de 39 euro/MWh, maar sinds gisteren loopt het weer behoorlijk op. Aangezien de termijngasprijzen minstens zoveel stijgen (jaar 2021 is intussen ruim over 13,5 ct/m3 heen), blijven de sparkspreads sterk onder druk staan. Zo is de WKK sparkspread voor Q1 2021 in ruim een maand gedaald van 30 naar 23 euro/MWh. Er komen berichten van gascentrales die verkoopposities ongedaan maken en voornemens zijn om uit te gaan in de komende periode. Dit zou een signaal kunnen zijn waar een kentering in prijs uit voort kan komen.

Vooruitblik komende weken

De signalen over de vraag-aanbodverhouding bij gas zijn verwarrend. Enerzijds leidt het koude weer nu tot hogere vraag naar gas. Anderzijds zullen zowel morgen als overmorgen volle LNG schepen aanmeren bij Gate en volgende week nog een. In de UK zien we hetzelfde plaatje: 6 aanlandingen verwacht in de komende 10 dagen. Deze aantallen hebben we sinds juni niet meer gezien, en het gasvolume dat deze schepen lossen zou ruim voldoende moeten zijn voor de vraag, zeker nu de temperaturen richting weekend weer oplopen. We vragen ons dus af of de prijsstijging op de frontmaanden wel houdbaar is bij deze verwachte aanvoer. Anderzijds lezen we ook dat opslagexploitanten nog graag verder willen bijvullen. Voor korte termijn is onze verwachting dus onzeker.

Voor de korte termijn elektriciteit verwachten we stabiele prijzen in de komende week: het is rustig weer met weinig wind maar wel veel zon. De markt laat gemiddelde prijzen zien van 35-36 euro/MWh en 39 euro/MWh voor komende werkweek.

In de huidige verwarrende markt vinden we het ook lastig om voor de lange termijn een richting aan te geven. Omdat er zowel stijgende als dalende factoren aan te wijzen zijn, en grote onzekerheid rond de verkiezingen in de VS, is onze verwachting dat de gasprijs 2021 de komende week in de bandbreedte 13-14 ct/m3 blijft en de base prijs elektriciteit 2021 tussen 39 en 41 euro/MWh. Dit zijn ruime bandbreedtes. We verwachtten behoorlijk bewegingen, zonder dat de markten echt richting kiezen.