De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

Gas eurcent/m303 nov 10 novElektra in Euro/MwH03 nov 10 nov
TTF Daggas72.2565.05OTC Base Dec 21182.00166.10
TTF Dec 202178.00
68.50OTC peak call 22141.00131.00
TTF call 2250.2545.45OTC base call 22 121.00113.00

Gas uit Rusland

De energiemarkten keken afgelopen maandag met grote interesse naar berichten of Rusland zijn gasleveringen naar Europa had opgeschroefd. Poetin had aangegeven dat vanaf 8 november zijn ‘focus’ zou verschuiven van Rusland naar Europa. Het bleef echter de eerste dagen stil, daardoor steeg de voorste gasmaand met 5 €ct/m3 op maandag. Dinsdag sijpelden er in de loop van de dag steeds meer berichten door dat de Russische export dan toch echt toenam, zij het met beperkte volumes. Rusland heeft op de Yamal-pijpleiding exportcapaciteit à 30 miljoen m3 per dag geboekt voor november en gebruikte daar woensdag 27 miljoen m3 van. Op de route via Oekraïne en Slowakije nam de export toe van 75 naar 93 miljoen m3 per dag. De korte maanden daalden dinsdag en woensdag en verloren ongeveer 10 ct/m3. Ook de daggasprijs daalden mee en stond voor het eerst sinds een lange tijd onder de 70 c/m3. Woensdag stegen de prijzen echter alweer toen bleek dat de Russische export niet verder toenam.

Minister Blok meldde dat een vertraagde oplevering van een stikstoffabriek in Zuidbroek zou kunnen zorgen voor een hogere gastoevoer uit de Groningse gasvelden. Het is onduidelijk hoeveel invloed dit op de prijs heeft gehad.

De korte termijn contracten bij elektriciteit volgden de dalingen op de gasmarkt en zakten met circa 20 eur/Mwh op dinsdag en op woensdag. Het December contract daalde naar het laagste punt sinds 24 september. Op maandag waren de gemiddelde EPEX prijzen nog hoog met een gemiddelde van 204.39 Eur/Mwh. De uurprijs tikte net de 300 Eur/Mwh niet aan. De dagen er na zakten de uurprijzen mee met de prijzen op de gas- en steenkolenmarkt, waar de prijzen ook onder druk stonden. Door gebrek aan zon en wind dalen de prijzen niet zo hard als bij gas en blijven ze relatief hoog, zo tussen de 150 en 200 Euro/Mwh. Op dagen waar veel hernieuwbare energie wordt opgewekt zien we veel lagere uurprijzen dan op dag dagen waar dit niet het geval is.

De onbalansprijzen waren afgelopen week behoorlijk hoog. Ze piekten regelmatig boven de 500 Eur/Mwh. Dit waren echter vaak kortstondige periodes ,waardoor Tennet geen noodvermogen hoefden aan te roepen. Woensdagmiddag kondigden ze wel de systeemtoestand ‘emergency’ af. Er was op dat moment te weinig capaciteit beschikbaar om het uitvallen van de BrittNed-kabel op te vangen. Binnen een paar uur was dit verholpen en schaalde ze weer af naar ‘alert’ en later in de avond naar ‘normaal’.

De lange termijn contacten voor gas volgden de daling van de korte termijn contracten, zij het gedempt. De jaarcontracten van 2022 zakten met ongeveer 6% en en de latere jaren tussen de 3% en de 5%. Bij elektriciteit zijn de bewegingen nog meer geconcentreerd op de korte termijn, want CAL’24 en CAL’25 zijn week-op-week gelijk gebleven. Ook hier is vooral het 2022-jaarcontract gedaald, met ruim 7%.

Vooruitblik komende weken

Er verandert de komende week weinig aan het weerbeeld. De temperaturen blijven rond het langjarig seizoensgemiddelde hangen en de windkracht blijft beperkt tot 3 à 4 (op land). Als de gas- en steenkolenprijzen verder dalen dan geeft dit weer wat lucht aan de EPEX-prijzen. Dit weekend wordt een gemiddelde EPEX-prijs van ca. 145 €/MWh voorspeld en voor de werkdagen daarna ca. 165 €/MWh. De beschikbaarheid van de Nederlandse conventionele centrales is goed, waarbij alleen de Rijnmond-gascentrale (790 MW) van Uniper tot en met de jaarwisseling in onderhoud staat.

Op de gasmarkt blijven alle ogen gericht op Rusland. De hamvraag is of de opgevoerde gasexport doorzet of dat dit stevig blijft fluctueren zoals in de afgelopen week. Volgens de huidige bespiegelingen mogen we de komende week een daggasprijs rond 70 €ct/m3 verwachten, maar dit kan zomaar veranderen als de Russische gasflows mee- of tegenvallen. Qua LNG blijft het aanbod op peil, met mogelijk vijf tankers die de komende twee weken aankomen in Rotterdam.

Voor de lange termijn wordt er weinig nieuws verwacht de komende week. Er wordt wel met een schuin oog gekeken naar de klimaattop in Glasgow. De klimaatafspraken die daar gemaakt worden, kunnen mogelijk effect hebben op de emissierechtenprijs. Verder blijft Nord Stream 2 de gemoederen bezig houden. Verschillende Amerikaanse senatoren houden vast aan het standpunt dat de Europese leveringszekerheid in gevaar komt door de oplevering van deze pijpleiding. Dit ondanks het feit dat de Duitse overheid recent heeft geconcludeerd dat dit niet het geval is. Het politieke steekspel is daarmee voorlopig nog niet ten einde


Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.