De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Herfst
Herfst

Afgelopen week

Gas 19 Okt26 OktElektriciteit 19 Okt 26 Okt
TTF Daggas47.3348.20Base Nov 23118.86108.62
TTF Nov 2350.1750.81Peak call 24139.30134.37
TTF call 2455.8753.95Base call 24129.90122.20


DayAhead gasprijs nadert de prijs van het november contract.

Met het ingaan van de laatste week van de maand oktober leken de gasprijzen voor de kortere termijn (tot en met Q1 2025) te dalen. Afgelopen dinsdag (24 oktober) daalden de prijzen voor deze contracten in de middag met 3 tot 4 €ct/m3.

Mogelijk was de genoemde daling het gevolg  van enige opluchting. Dinsdagmiddag  bereikte een geruststellend bericht de markt omtrent de mogelijke oorzaak van de schade aan de Balticonnector (de pijpleiding tussen Finland en Estland) die twee weken geleden gemeld werd. Onderzoekers hebben in de buurt van het lek een anker gevonden. Het is inmiddels bekend dat een containerschip dat op dat moment in de buurt was een anker mist. Het is mogelijk dat dit door het schip over de zeebodem is gesleept en op die manier de schade heeft veroorzaakt. Dit maakt de kans kleiner dat het een sabotage actie is geweest.

De onzekerheid blijft aanhouden of de gasaanvoer de aanstaande winterperiode de vraag bij kan houden. Donderdagochtend is de genoemde prijsdaling tijdens de eerste uren van de handelsdag voor een groot deel al weer teniet gedaan.
Een opvallende ontwikkeling is te zien bij de DayAhead gasprijs. Eind vorige week handelde deze nog circa 4 €ct/m3 onder die van het november contract. Nu de maand november dichterbij komt, is er bij de DayAhead gasprijs een verdere stijging zichtbaar. Daardoor is het prijsverschil met het november contract af genomen tot ongeveer 1,5 tot 2 €ct/m3. De DayAhead gasprijs kruipt daardoor gestaag richting de 50 €ct/m3.

De termijnprijzen van elektriciteit lijken de afgelopen week meer door de daling van de steenkoolprijs beïnvloed te zijn. De prijsdaling bij elektriciteit is daardoor groter dan bij gas voor dezelfde termijnen en is meer in lijn met de daling van steenkool. Het november contract is week-op-week bijna acht euro lager en noteerde woensdagmiddag rond de 110,5 €/MWh.
De jaarcontracten  jaarcontract 2024 en 2025 van elektriciteit zijn circa 4 tot 5 €/MWh lager dan vorige week, op respectievelijk 123,5 en 111,5 €/MWh.

Door de vrij constante weersomstandigheden van de afgelopen dagen (regenachtig, winderig en de temperatuur iets boven het langjarig gemiddelde), lieten de EPEX-uurprijzen ook weinig verrassingen zien. De gemiddelde spotprijs voor afgelopen maandag tot en met donderdag varieerde slechts van 115 tot 124 €/MWh. Maar ook tijdens de pieklasturen (8-20u) bleef de spreiding tussen deze dagen beperkt van 126 tot 137 €/MWh.

Tijdens de nachtelijke uren lag het uurprijs niveau rond de 100 €/MWh, in de ochtend- en avondpiek liep dit op tot ruim 150 €/MWh. De enige uitzondering hierop was maandag ochtend tussen 7 en 9 uur. Doordat er toen nagenoeg geen wind en de zon ook nog opgekomen was, waren deze twee uren met respectievelijk 173,6 en 198,4 €/MWh de enige uitschieters naar boven toe.

Het huidige wisselvallige weerbeeld blijft volgens de meest recente weersverwachting nog tot eind oktober aanhouden. Dat betekent een temperatuur van 1-3 graden boven het langjarig gemiddelde op een groot deel van het Europese continent.

Het komend weekend lijkt met name de wind aan te gaan trekken. Daardoor zal de gemiddelde EPEX prijs weer flink weg kunnen zakken. De markt verwacht voor het weekend gemiddeld rond de 50 tot 60  €/MWh. Dat is overigens vergelijkbaar aan die van het afgelopen weekend. De daaropvolgende doordeweekse dagen lijken ook in lijn te liggen met de huidige week. In de nacht EPEX uurprijzen rond de 100 €/MWh. En de duurste uren oplopen tot zo’n 150-175 €/MWh.

Ook voor de komende week is de LNG aanvoer prima. Er worden zeker vijf LNG-schepen verwacht bij de Nederlandse terminals van Rotterdam en in de Eemshaven. Daarmee kan de laatste resterende ruimte in de gasvoorraden wellicht nog opgevuld kunnen worden. Voor West-Europa lijkt de november maand gepaard te gaan met een lichte temperatuursdaling. Dat zal de huidige volatiliteit in de gasprijs niet weg gaan nemen.