De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Gratis stockfoto met aantrekkelijk, alleen, asana

Terugblik op de afgelopen week

Kalme week

De korte termijnmarkten kenden een relatief rustige week. De APX-uurprijzen speelden grotendeels tussen de 30 en 50 €/MWh, met enkele piekmomenten in de ochtend en vroege avond. Maandagochtend heeft Tennet kortstondig noodvermogen afgeroepen vanwege tegenvallende windproductie en hoger dan verwachte vraag. Verder was de onbalansmarkt zeer kalm, waarbij de prijzen met name op woensdag ook regelmatig onder nul doken. De daggasprijs stond de afgelopen zeven dagen in een smalle bandbreedte tussen 13 en 13,5 €ct/m3. De weersomstandigheden waren stabiel, er stonden weinig centrales in storing, en vraag en aanbod waren goed in balans.

Het voorste maandcontract bij gas liep eind vorige week gestaag op door stakingen bij Noorse olie- en gasproducenten en door de aankondiging van relatieve kou voor de tijd van het jaar. Na het weekend was de stakingsdreiging verdwenen en de temperaturen in West-Europa liepen weer iets op. Dit gaf ruimte omlaag en dat bleek maandag en dinsdag ook uit de prijzen. Woensdag keerde het sentiment door lager windaanbod en ongepland Noors onderhoud. De grens van 14 €/MWh (ca. 13,65 €ct/m3) werd woensdag al even geslecht en op donderdagochtend werd boven deze grens gehandeld.

De hierboven genoemde bewegingen zagen we ook voor de lange termijncontracten bij gas en in mindere mate elektriciteit. Een gestage stijging bij gas. De elektraprijzen worden verder voor een groot deel beïnvloed door de emissierechtenprijs en die markt staat de afgelopen dagen op het laagste niveau sinds eind juli: tussen 25 en 25,5 €/ton voor het dec’20- contract. De geruchten dat het Europees Parlement mogelijk instemt met een emissiereductie van 55% of zelfs 60% in 2030 (t.o.v. 1990) kon daar geen verandering in brengen.

Vooruitblik komende weken

Voor de korte termijnprijzen zetten we de verwachting op stabiel. Er wordt volgende week meer wind verwacht en dat drukt de spotprijzen in Nederland, maar vooral in Duitsland. De kans op buien neemt ook weer iets toe en dat zorgt mogelijk voor enkele prijspieken op de onbalansmarkt. Voor de komende maanden staat weinig onderhoud gepland in de Nederlandse centrales en dat heeft een prijsdempend effect. De beschikbaarheid van kerncentrales in Frankrijk komt komende week voor het eerst in zes maanden rond het langjarig gemiddelde te liggen en in België zelfs ruim erboven. Ook het aanbod van goedkope elektriciteit uit waterkrachtcentrales in Noorwegen, Frankrijk en Oostenrijk is boven verwachting. Nu de stakingen in Noorwegen tot het verleden lijken te behoren, worden ook vanuit die kant stabiele gasstromen verwacht. Een grote productielocatie in Hammerfest (Noorwegen) is zeker tot 1 januari 2021 niet beschikbaar vanwege een brand op 28 september, maar dit heeft tot op heden nauwelijks effect op de prijzen.

Voor de lange termijn handhaven we de verwachting op stabiel, waarbij veel afhangt van de mate waarin de (gedeeltelijke) lockdowns weer terugkeren. In de maanden april en mei was het Nederlandse elektriciteitsverbruik 11% lager dan het gemiddelde over 2017 t/m 2019. De kans dat het verbruik zo ver inzakt is klein, maar het aanbod is minimaal net zo hoog als vorig jaar en dan ligt het in de lijn der verwachting dat de prijzen op het huidige niveau blijven hangen en wellicht zelfs dalen. Uiteraard kan een koude winter alsnog voor een opwaartse impuls zorgen, vooral als een eerste koudefront wordt aangekondigd.